NL | EN

Welkom bij Rob Walrecht Productions


(For English, click on 'EN', top left)

Rob Walrecht leert je het heelal begrijpen!
Wil je de sterren en sterrenbeelden leren herkennen? Wil je begrijpen hoe het heelal in elkaar zit? Wil je inzicht krijgen in de enorme afstanden binnen het zonnestelsel én daarbuiten, en de leegte van het heelal? Dan ben je hier aan het juiste adres.

De planisfeer is hét hulpmiddel om de sterrenhemel te leren kennen. Ook geschikt als relatiegeschenk en zelfs leverbaar in een gepersonaliseerd ontwerp, voor bedrijven en organisaties. Lees verder bij 'Zakelijk'.

Maar we leveren meer artikelen, zoals de boeken uit de serie Genieten van de sterrenkunde, bedoeld voor iedereen, jong en oud, die meer wil weten over het heelal waarin wij leven. Verder posters en een unieke serie leerzame instrumenten en modellen (meest als bouwplaten).


Brochure Ster van Bethlehem

en het verhaal over de kalender

Ik ben nu druk bezig met de nieuwe, gratis brochure. Deze gaat over de Ster van Bethlehem, maar feitelijk vooral over de ontwikkeling van onze kalender en tijdrekening.
Hoewel bijbelgeleerden, historici en taalkundigen de Ster naar het rijjk der fabelen verwijzen, willen de astronomen graag een sterrenkundige verklaring vinden voor het fenomeen dat Mattheüs (als enige!) beschreef. Zie hier voor de voorplaat (met hulp van Wil Tirion gemaakt).
Deze brochure ontvangen klanten gratis bij hun bestelling.


Lezing Kleine Werelden weer uitgebreid

Een lezing over Ceres, Pluto, Planet Nine en de planeet Proxima b

Op 10 september gaf ik tijdens het sterrenkunde evenement Zie de Sterren, in Amersfoort, een korte presentatie over de kleine werelden van het zonnestelsel: de planetoïden Vesta en (ook dwergplaneet) Ceres, en Pluto en zijn manen. De 40 minuten durende lezing eindigde met het laatste nieuws over de hypothetische negende planeet (Planet Nine), waarvoor overigens sterke aanwijzingen zijn, en de pas ontdekte planeet bij Proxima, de dichtstbijzijnde ster na de zon.
 
De lezing is aangepast aan de laatste ontwikkelingen in het planeetonderzoek: de hypothetische Planet Nine, en de bewezen planeet van de dichtstbijzijnde ster, Proxima Centauri!
  • In 2015 werden twee dwergplaneten bezocht door aardse verkenners: Ceres (door Dawn) en Pluto en zijn vijf manen (door New Horizons). Wat weten we nu meer over deze kleine werelden dan we daarvoor wisten?
  • In januari werd bekend gemaakt dat er sterke aanwijzingen zijn voor het bestaan van een negende planeet van het zonnestelsel, een planeet die twee tot vier maal zo groot is als de aarde en tien maal zo zwaar (een ‘kleine Neptunus’). Weten we er al meer over?
  • Op 24 augustus werd bekend dat een internationale zoektocht heeft geleid tot de ontdekking van een rotsplaneet bij de dichtstbijzijnde (volgende) ster: Proxima Centauri. Deze planeet Proxima b, bevindt zich in de leefbare zone, maar wat betekent dat? Is er dan ook echt leven?
Tijdens de lezing krijg je de antwoorden op deze vragen, en natuurlijk is er ruimte voor vragen van de bezoekers.


De nieuwe folder

De nieuwe folder is klaar, met eindelijk weer eens een overzicht van al onze producten. U kunt hem hier downloaden, maar hij wordt meegezonden met de zakelijke en particuliere bestellingen.


 

 

Twee nieuwe sets

De complete sets 6 en 7

Na het uitbrengen van de nieuwe Astroset Maan en Planeten, het Zonnestelselmodel en het boekje De Oerknal leek het ons leuk om een complete sterrenkundeset te maken, waarmee je in één keer alles hebt om het sterrenkunde te beginnen! En dat met 15% korting!

Daarnaast is er nu ook een set met alle vijf boeken van Rob Walrecht: een prachtige set om in de boekenkast te hebben staan - en te lezen natuurlijk!

Zie deze pagina voor beide nieuwe sets.


70 cm Superplanisfeer

Officiële presentatie

Op 11 juni was de presentatie van de nieuwe, 70 cm grote Superplanisfeer, in de Sterrenwacht Midden-Nederland in Amersfoort. Zie ook onder Nieuws en deze folder.
Klik hier voor het persbericht.


30 jarig bestaan Rob Walrecht Productions

Het verslag van het feest en de productpresentaties

Zie voor een verslag van het feest en de presentaties van de nieuwe producten, op 31 oktober 2015 onder Nieuws.


In Memoriam Joop Engelander

Op 21 juli j.l. overleed Joop Engelander, iemand die jarenlang zeer actief was in de Amersfoortse sterrenwacht en ons boekje Higgs gevonden heeft gefinancierd. Bob van Slooten heeft een mooi In Memoriam geschreven.
Zie voor meer onder Nieuws.

Nu gratis te downloaden: Brochure Kleine werelden in het zonnestelsel

Deze brochure, over de bezoeken van Dawn aan Ceres en New Horizons aan Pluto en zijn manen, kun je nu gratis downloaden. Zie onder Nieuws.


Eclipsbrillen en 'Veilig zonnekijken'

We hebben de eclipsbrillen in ons standaard programma opgenomen, en de De gratis brochure Veilig zonnekijken blijft gewoon te downloaden. Klik hier voor meer informatie hierover.Lezingen van Rob Walrecht

Volkssterrenwachten en Volksuniversiteiten

De komende tijd geef ik diverse lezingen in het land. Ik bied een groot aantal standaard lezingen en cursussen, terwijl maatwerk lezingen of cursussen ook mogelijk zijn. Bedrijven, sterrenwachten, verenigingen e.d. kunnen contact met ons opnemen.

Zie deze pagina en onze uitgebreide FOLDER over de lezingen en cursussen van Rob Walrecht.

Nieuw is de cursus 'Doe meer met je planisfeer', waarin ik je alles leer over de achtergrond, het principe, de werking en alle mogelijkheden van de planisfeer! Het is een cursus van twee avonden en ik ga uit van enige voorkennis over de sterrenhemel. Is die kennis er niet dan hebben wij de cursus 'Genieten van de sterrenhemel'.


Cursus voor docenten

Nieuwe pilots cursus 'Leer het heelal begrijpen!'
De cursus 'Leer het heelal begrijpen!', voor docenten PO en VO, geeft docenten een complete 'basistraining' sterrenkunde, waarmee zij de rest van hun carrière vooruit kunnen. Na een serie pilots is de cursus helemaal klaar.
Als u met meerdere collega's interesse heeft is het gemakkelijk de cursus te organiseren op een voor u geschikte locatie.

Demo's op onderwijsevenementen
Ik sta regelmatig op onderwijsevenementen met een demo van onze cursus. De meest gegeven demo heet 'Op reis door het zonnestelsel' en hierin komt de opbouw van het zonnestelsel aan bod, met een beschrijving van de verschillende groepen van 'leden' van het zonnestelsel, en een 'reisje door het zonnestelsel' met behulp van enkele van onze schaalmodellen.