NL | EN

Lezingen en cursussen


Cursus 'Leer het heelal begrijpen' - najaar 2018

De meest complete cursus sterrenkunde voor particulieren - 12 lessen!!

Vanaf woensdag 12 september geeft Rob Walrecht voor de tweede maal zijn zeer complete cursus over sterrenkunde, bestaande uit tien lessen. Of eigenlijk: het gaat om twaalf lessen, want twee hoogleraren astronomie geven aanvullende lessen! En we gaan natuurlijk op bezoek bij de Sterrenwacht Midden-Nederland, om de sterrenhemel door de grote telescoop te bekijken.

Zie voor meer informatie onder Nieuws. Voor een uitgebreid overzicht van de onderwerpen, zie De onderwerpen van de lessen.

Algemeen

Rob Walrecht geeft al sinds 1978 lezingen, cursussen en andere presentaties voor allerlei publiek, op (volks-) sterrenwachten, sterrenkundeclubs, volksuniversiteiten, astrologische verenigingen, reisorganisaties en cruise bedrijven, en bijzondere beroeps- of hobbygroepen zoals radioamateurs, piloten, de beroeps- en pleziervaart, bedrijven en organisaties als de Lions en Rotary Clubs. Zelfs opleidingen van personeel van gespecialiseerde winkels (of winkelketens) zijn mogelijk!

Ook hier geldt dat u als klant bepaalt waarover de lezing gaat of welke onderwerpen de cursus behandelt. Download de uitgebreide FOLDER over de lezingen en cursussen van Rob Walrecht. Standaard lezingen en cursussen zijn:

Lezingen
 1. Genieten van de sterrenhemel (inleiding sterrenkunde en gebruik planisfeer)
 2. De mens en de kosmos (alleen in combinatie met lezing 1)
 3. Genieten van het zonnestelsel (inleiding, met gebruik Planetenpad)
 4. Werelden vergeleken (over de overeenkomsten en verschillen van de werelden in ons zonnestelsel)
 5. Sterren (helderheid, kleur, grootte, massa; leven en dood; waarom sterren ‘branden’, enz.; met bijzonder schaalmodel van 50 sterren)
 6. Genieten van het heelal (over sterren in de buurt, de Melkweg en andere sterrenstelsels; met enkele speciale schaalmodellen)
 7. De planisfeer gebruiken (een combinatie van de onderdelen over planisferen uit de lezingen 1 en 2)
 8. De Lezing van Alles! (over materie en elektromagnetische straling; en over kernfusie in de zon, en hoe zijn energie ons bereikt)
 9. Bombardement van de aarde! (over het ruimtepuin dat ons bedreigt; voorafgegaan door overzicht van het zonnestelsel om planetoïden en kometen een plek te geven) - deze lezing is nog niet klaar!
 10. Cursus 'Doe meer met je planisfeer!' (een nieuwe, erg leuke cursus, van twee lessen, waarin álle mogelijkheden van de planisfeer uitgebreid worden belicht, met vragen en opdrachten!)
 11. Kleine werelden van het zonnestelsel (over de bezoeken van ruimtesondes, in 2015, aan Ceres en Pluto, en eerdere bezoeken aan Vesta en de komeet 67P) - deze lezing wordt voortdurend aangepast aan de laatste informatie en foto's!
 12. Sterren en sterrenstelsels (combinatie van delen uit lezingen 5 en 6, onder het nummer 24)
Losse modules
(te combineren een bestaande complete lezing of met andere modules)
 1. Ontdekking van het zonnestelsel (over de ontdekking van planeten en kleinere objecten; ca. 50 min)
 2. Ontstaan van het zonnestelsel (ca. 60 min)
 3. Leven en dood van sterren (ca. 60 min)
Cursussen
 • C4       Cursus van vier lessen (1, 2, 3 en 24)
 • C6       Cursus van zes lessen (1 t/m 6)
 • C8       Cursus van acht lessen (1 t/m 6 plus modules; aan te bevelen!)
Een grotere cursus is ook mogelijk, waarbij met name dieper wordt ingegaan op de ontdekking, het ontstaan en de evolutie van het zonnestelsel.
In de lezingen en cursussen wordt gebruik gemaakt van een serie unieke schaalmodellen en andere hulpmiddelen. De lezingen en lessen worden gegeven in de vorm van PowerPoint presentaties, waarbij alle (honderden) illustraties van de hand van de spreker zijn.
Er is een uitgebreide folder beschikbaar van alle lezingen en cursussen.
 
Cursusmateriaal
De lezingen en lessen lopen synchroon met de boeken van Rob Walrecht en hebben uiteraard dezelfde stijl en opbouw. Boeken, planisferen en andere producten kunnen ter plekke aan uw bezoekers worden verkocht.

Voor meer informatie en prijzen:
Rob Walrecht Productions
tel. 033-4755 543
info@walrecht.nl