Shop: € 0,00
 

NIEUW: Brochure De samenstand van 2020


LOCKDOWN AANBIEDING:
bij bestelling voor minimaal 20 euro krijgt u er gratis deze brochure t.w.v. € 4,95 bij!


De nauwste samenstand sinds 1623
Op 21 december 2020 komen de twee grootste planeten van het zonnestelsel, Jupiter en Saturnus (samen goed voor 91,4% van alle massa in het zonnestelsel buiten de zon), aan de hemel dicht bij elkaar te staan. Dat is niet heel uniek, het gebeurt eens in de ongeveer 20 jaar, maar deze keer staan ze het dichtst bij elkaar sinds 1623! Ze komen tot 0,1° van elkaar aan de hemel (één vijfde van de diameter van de volle maan!).

Deze brochure is bedoeld om je meer te vertellen over de bewegingen aan de hemel van de planeten, wat zo leuk en bijzonder is aan conjuncties (of samenstanden) van planeten en planeten en bijvoorbeeld de maan, en wat je op 21 december 2020 kunt verwachten.
Het wordt in elk geval een moeilijke waarneming, want kort na zonsondergang, dus in de schemering, staan de twee planeten vrij laag boven de horizon in het zuidwesten. Maar het is zeker de moeite waard om het te proberen, de eerstvolgende keer dat ze zó dicht bij elkaar staan is in 2080!

En het beste advies dat ik in de brochure geef: ga nu kijken (najaar 2020), vóór 21 december, als ze weliswaar verder van elkaar staan maar schitteren aan de avondhemel. Of in het voorjaar van 2021, als ze 's ochtends weer verschijnen, na een tijdje in de zonnegloed verloren te zijn geweest.

De brochure is nu te bestellen.
Hier vind je een postertje van de brochure.