Shop: € 0,00
 

Cursus sterrenkunde 'Leer het heelal begrijpen'


Folder
en Poster (A3); als je de poster wilt printen en ergens ophangen, graag!


Deze cursus is op 11 september 2019 begonnen.

 

Geef je nu op voor de cursus in 2020

óók voor docenten PO en VO!

 

Versie 2019 (zal begin 2020 worden aangepast, maar alleen de data veranderen):


Wil je ook het heelal leren begrijpen? Dan is dit je kans!


Vanaf 11 september 2019 geeft Rob Walrecht voor de derde maal zijn zéér complete cursus sterrenkunde voor beginners. Wegens groot succes!
Het is dan ook een zeer bijzondere cursus, inhoudelijk en qua opzet, maar ook omdat er twee professoren aan meewerken.


Je kunt je al aanmelden: info@walrecht.nl.


Ook via Robs Nieuwsbrief blijf je op de hoogte.


Het is een bijzondere cursus, met tien lessen de meeste uitgebreide die Rob ooit gaf, terwijl er in december twee speciale EXTRA lessen volgen door hoogleraren* sterrenkunde.
Het programma is behoorlijk pittig voor een beginnerscursus; hij is dan ook bedoeld voor de echte liefhebbers! Schrik niet: een goed natuurkundegevoel en wat basiskennis is voldoende om mee te doen.

 
Fundament
Het doel van de cursus is om de basiskennis en het begrip over te dragen waarmee je de sterrenkunde en de ruimte om ons heen beter leert begrijpen. Rob Walrecht biedt de cursisten een fundament, waarop zij zelf verder kunnen bouwen door boeken en tijdschriften te lezen, op internet te zoeken en documentaires te bekijken.


De cursus:

 • is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over de sterrenkunde, het planeetonderzoek en het heelal
 • bestaat uit 10 lessen op de woensdagavonden (20 - 22 u),  van 11 september tot en met 27 november (uitgezonderd 16 en 23 oktober, vanwege de herfstvakantie)
 • bevat aansluitend twee speciale extra lessen, op 11 en 18 december, gegeven door de professionele astronomen prof.dr. Ed van den Heuvel en prof.dr. Henny Lamers (zie onderaan)
 • wordt gegeven op de GSG Guido, Paladijnenweg 251 in Amersfoort
 • kost € 175,00 (inclusief het cursuspakket t.w.v. € 61,80, dat bestaat uit een planisfeer en de drie cursusboeken; zie hieronder)
 • is ook zéér geschikt voor docenten PO en VO en studenten van de PABO

In de cursus leer je op een leuke en ontspannen manier onder andere:

 • de bewegingen aan de sterrenhemel te begrijpen;
 • werken met de planisfeer;
 • de belangrijkste sterren en sterrenbeelden herkennen; alles over het zonnestelsel, zoals bijvoorbeeld waarom Pluto geen ‘planeet’ meer is;
 • alles over sterren, de Melkweg en andere sterrenstelsels;
 • de processen te begrijpen die geleid hebben tot de planeten, sterren en sterrenstelsels van nu;
 • de afstanden en afmetingen in het zonnestelsel en daarbuiten, en de leegte van het heelal te begrijpen;
 • en dat met behulp van unieke schaalmodellen.
Zie voor meer hierover onder De onderwerpen van de cursus.

Het cursusmateriaal

Het is heel bijzonder dat Rob Walrecht bij deze cursus uitsluitend eigen cursusmateriaal kan gebruiken. De planisfeer vormt een zeer belangrijk hulpmiddel in de eerste vier lessen. Dat is niet alleen omdat je ermee op de beste manier de sterrenhemel kunt leren verkennen, maar tijdens de ontwikkeling van deze cursus is ook gebleken dat de planisfeer kan helpen de ons omringende ruimte in 3D te leren zien. Dat gebeurt door series Vragen en Opdrachten waarmee met zelf aan de slag mét de planisfeer. 'Spelenderwijs' leer je de belangrijkste sterren en sterrenbeelden herkennen!
Daarnaast zijn de drie boeken van de serie Genieten van de sterrenkunde ook opgezet als cursusmateriaal:
 • Genieten van de sterrenhemel (de inleiding, over bijv. hemelmechanica, tijd, hemelcoördinaten)
 • Genieten van het zonnestelsel
 • Genieten van het heelal (over sterren, de Melkweg en sterrenstelsels)
De honderden door Rob gemaakte illustraties die je in deze boeken vindt vormden de basis voor de PowerPoint lessen, en zijn voor de cursus aangevuld met honderden meer. Die nauwe relatie tussen de lessen en de boeken is natuurlijk erg prettig. 

Niet álle onderwerpen?

Als je de lijst van onderwerpen ziet die in deze cursus worden behandeld zul je misschien onderwerpen missen die je normaal gesproken in sterrenkundecursussen tegenkomt. Te denken valt aan de geschiedenis en toekomst van het sterrenkundig onderzoek, ruimtevaart, telescopen en sterrenwachten, en bijvoorbeeld de kosmologie: Oerknal en uitdijend heelal, donkere materie, donkere energie. De kosmologie komt wel aan bod overigens, maar in een gastles door prof.dr. Henny Lamers*!
Dit soort onderwerpen moest wijken om meer tot de kern van de sterrenkunde te kunnen gaan. Zo zie je dat de inleiding, met onder andere hemelmechanica, vier lessen inneemt. Het zonnestelsel wordt in drie lessen behandeld, in drie andere (waaronder de gastles van prof.dr. Ed van den Heuvel*) gaat het over sterren. Op die manier krijg je echt dat fundament waarop je zelf verder kunt bouwen!

Met enige basiskennis en -begrip van de natuurkunde is de cursus beter te volgen.

Poster en folder

Download hier de folder
Download hier de poster (A3); als je de poster wilt printen en ergens ophangen, graag!

Meer over de onderwerpen van de lessen vind je hier.

WAARSCHUWING: Deze cursus kan leiden tot een nieuwe hobby!


Extra lessen

In deze basiscursus worden zaken als de Oerknal, donkere materie en donkere energie niet behandeld, omdat het belangrijk is om eerst die basis te hebben. Als je leert rekenen begin je ook niet eerst met integralen...

Maar wij snappen uw behoefte om nog meer over die boeiende onderwerpen te leren. Vandaar dat daarover speciale extra les komt, door prof. Henny Lamers, emeritus hoogleraar astronomie en ruimteonderzoek aan de universiteiten van Utrecht en Amsterdam. De laatste jaren doet hij onderzoek met de Hubble Space Telescope naar sterhopen en botsende melkwegstelsels. Verder geeft hij zeer veel publiekslezingen. Hier is zijn website.

Prof. Ed van den Heuvel geeft de andere speciale les, over zijn favoriete onderwerp: sterren. Hij is emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en werd vooral bekend door zijn werk op het gebied van vorming en evolutie van neutronensterren, zwarte gaten en witte dwergen in dubbelsterren en op het gebied van gammaflitsen. Hij was dertig jaar lang directeur van het Sterrenkundig Instituut 'Anton Pannekoek' en doet momenteel onderzoek aan zware sterren. In deze les zullen ook zwaartekrachtgolven en hun betekenis voor de sterrenkunde (zwarte gaten en neutronensterren) aan bod komen.

De speciale extra lessen worden verzorgd december 2019 (op een andere locatie):

 • 11 december 2019: Prof.dr. Ed van den Heuvel, met nog veel meer over Sterren én wat zwaartekrachtgolven ons vertellen
 • 18 december 2019: Prof.dr. Henny Lamers, over kosmologie, de Oerknal en het uitdijende heelal, donkere materie en donkere energie