NL | EN

Meer informatie over de cursus voor de mediaHier vind je het persbericht in Word format. Hieronder de uitgebreide versie. Voor foto's en illustraties zie deze pagina.

Persbericht

In het najaar van 2019 geeft Rob Walrecht weer zijn complete cursus ‘Leer het heelal begrijpen’. Het is de derde keer dat Rob deze grote cursus geeft.
Het is een zeer bijzondere cursus: niet alleen is het de meest uitgebreide die Rob Walrecht ooit gaf, maar aanvullend geven twee professoren speciale extra lessen!
 
Enorm succes
Hoewel Rob Walrecht duizenden lezingen, lessen en planetariumprogramma’s gaf, en meegewerkte aan tientallen cursussen (onder andere op de Sterrenwacht in Amersfoort), startte hij in september 2017 voor het eerst zijn grote cursus in eigen beheer. De basis is de cursus die hij vanaf 2010 ontwikkelde voor docenten PO en VO, en PABO studenten, om bij te dragen aan meer sterrenkundekennis en -begrip op scholen. Nog afgezien van het maken en uitgeven van de drie cursusboeken, kostte de cursus jaren om op te zetten en te testen. Veel tijd ging zitten in het maken van de overdaad aan fraaie illustraties voor de uitgekiende PowerPoint lessen en nog meer schaalmodellen.

De cursussen van 2017 en 2018 waren grote successen. Dat blijkt niet alleen uit het feit dat aan het eind van de rit nog 27 van de 30 (2017) en 16 van de 18 (2018) cursisten over waren, maar de cursisten waren stuk voor stuk erg te spreken over het programma, het materiaal, de lessen en vooral ook de prettige, rustige atmosfeer waarin de cursus werd gebracht! Zie voor meer informatie over de cursus van najaar 2017:

Verslagen van de cursus 2017

Verslagen van de cursus 2018

Verslagen op Facebook

De evaluaties (moeten nog samengevat worden)

 
Sterrenkunde is leuk!
De cursus is bedoeld voor iedereen die eens wat meer wil weten over de sterrenhemel, het zonnestelsel en het heelal in het algemeen. Hoewel de cursisten natuurlijk veel informatie zullen krijgen gaat het in de cursus vooral over het begrip. Kennis kun je opzoeken, bijvoorbeeld in de cursusboeken, maar begrip blijft bij je! Rob Walrecht bouwt dat van de grond af op en biedt de cursisten zo een fundament waarop zij zelf naar wens verder kunnen bouwen.
De cursus is om die redenen dus ook erg geschikt voor docenten van voortgezet en basisonderwijs. De cursus is zelfs ontwikkeld voor docenten, en in opdracht/op locatie te verzorgen. Die docentencursus is inhoudelijk niet anders dan deze particuliere versie, alleen komen daarin ook didactische aspecten aan bod.
 
Wat leer je?
In de cursus leer je op een leuke en ontspannen manier de bewegingen aan de sterrenhemel te begrijpen; werken met de planisfeer en de belangrijkste sterren en sterrenbeelden herkennen; alles over het zonnestelsel, zoals bijvoorbeeld waarom Pluto geen ‘planeet’ meer is; alles over sterren, de Melkweg en andere sterrenstelsels; de processen te begrijpen die geleid hebben tot de planeten, sterren en sterrenstelsels van nu; en de afstanden en afmetingen in het zonnestelsel en daarbuiten, en de leegte van het heelal te begrijpen.
 
De cursus
De cursus volgt de opbouw van Robs cursusboeken en de illustraties uit die boeken vormen de basis voor de fraaie, duidelijke lessen. Daarnaast wordt een flinke collectie schaalmodellen gebruikt waarmee afmetingen, massa’s en afstanden in het heelal aanschouwelijk worden gemaakt.
Ook de planisfeer, een hulpmiddel om de sterrenhemel te leren kennen, neemt een belangrijke plek in. Dat is niet alleen zodat de cursisten de belangrijkste sterren en sterrenbeelden leren herkennen, maar ook om hen te leren de ruimte om ons heen ‘in 3D’ te bekijken. De cursisten gaan tijdens de eerste vier lessen (!) actief aan de gang met vragen en opdrachten.
 
Twaalf lessen!
De cursus wordt gegeven in Amersfoort en bestaat uit tien lessen op de woensdagavonden van 12 september tot en met 28 november (uitgezonderd 17 en 24 oktober, vanwege de herfstvakantie). Aansluitend zijn er op 11 en 18 december twee speciale extra lessen, beide verzorgd door professionele astronomen: prof.dr. Ed van den Heuvel en prof.dr. Henny Lamers. Zie daarvoor de eerste pagina van dit artikel.
 
De cursus kost € 175,00. Dat is inclusief het cursuspakket t.w.v. € 61,80, dat bestaat uit de drie cursusboeken van de serie Genieten van de sterrenkunde en de planisfeer.

Over Rob Walrecht

Rob Walrecht is sinds 1982 ontwerper en sinds 1985 uitgever van leuke en leerzame sterrenkundeartikelen, voor jong en oud, zoals boeken, bouwplaten, posters en vooral planisferen. Die laatste worden wereldwijd verkocht, in zestien talen, ook als maatwerk. De planisfeer is nog altijd de bekende apps de baas als het beste hulpmiddel om de sterren en sterrenbeelden te leren kennen.

Daarnaast heeft hij de afgelopen 35 jaar vele duizenden presentaties en lessen gegeven, waarvan ruim 3000 met projectieplanetaria, voor jongeren en gewoon publiek. Uniek daarbij is het gebruik van een hele collectie zelfgemaakte schaalmodellen, van bijvoorbeeld het zonnestelsel en van sterren. Zijn eerste Planetenpad maakte hij in 1978.