NL | EN

De eclips van 21 augustus 2017


Totale zonsverduistering in de Verenigde Staten op 21 augustus 2017

Hieronder meer informatie en wat andere nuttige tips .

Veilig kijken (belangrijk!)

Als u naar een zonsverduistering kijkt moet u dat natuurlijk wel veilig doen, dus met een goede eclipsbril. Bij ons kunt u dergelijke veilige eclipsbrillen bestellen. U kunt verder bij ons gratis de brochure Veilig zonnekijken downloaden, met meer tips en de do's and don'ts bij het waarnemen van de zon..

Bedrijven, zoals reisorganisaties, vinden meer informatie op http://walrecht.nl/nl/nieuws/eclipsbrillen-voor-bedrijven.  

De sterrenhemel in de VS bekijken - met de planisfeer

De eclips duurt enkele minuten maar 's avonds is er natuurlijk ook wat te beleven aan de sterrenhemel.
Neem dus een planisfeer
voor 40°NB mee!

De planisfeer

De planisfeer is hét hulpmiddel om de sterrenhemel te leren kennen, daar kan nog steeds geen app tegenop.
Wij hebben diverse planisferen die perfect zijn voor de VS (gemiddeld rond 40°NB). Dit zijn de belangrijkste voor uw reis:

Tijdens de eclips kun je de helderste sterren zien!

Als de zon totaal verduisterd is kun je de helderste sterren zien, midden op de dag! Ook op dat moment is de planisfeer dus leuk om te gebruiken. Hieronder zie je een plaatje van de planisfeer ingesteld op 21 augustus om 12 uur, voor Nebraska (DCT: Central Daylight Time).
Uiteraard moet je de planisfeer instellen op het moment dat de eclips op jouw locatie begint, en eventueel aanpassen aan het tijdverschil met de geografische lengte van het centrum van de betreffende tijdzone. Dat staat allemaal vermeld op je planisfeer!


 

Klik op plaatje voor uitvergroting


Welke sterren zie je?

Als je op het plaatje klikt zie je een deel van de planisfeer voor 40° (de Engelse versie). Negeer alle verrekijkerobjecten (de M-nummers en andere codes) maar let alléén op de helderste sterren (dus grootste witte stippen), zoals Sirius, Procyon, Betelgeuze, Rigel, Capella e.d. Ik weet ook niet precies tot hoe er je kunt gaan, dat hangt af van de omstandigheden.
Het leuke daarvan is dat je dus een onderzoekje kunt doen: welke sterren zie je, en tot welke magnitude (helderheid) kun je gaan? Ik wil die informatie heel graag horen en zal dat op deze site melden. Maar vergeet de zon niet!

Meer weten over zons- en maansverduisteringen, én de planisfeer?

Ons boek Genieten van de sterrenhemel is de inleiding van de serie Genieten van de sterrenkunde. Het vertelt ook alles over de beweging van de maan, de maanfasen en hoe zons- en maansverduisteringen ontstaan. Maar het leert het je ook alles over de planisfeer, als een uitgebreide handleiding, zodat je ook alles uit dat leuke instrument kunt halen! Planisfeer en boek zijn zo'n goed stel dat we ze als set verkopen.

Set 1 - Boek en planisfeer voor 40°NB

Deze Set 1 (naar halverwege scrollen) bestaat normaliter uit de Planisfeer voor Nederland en België (PLN-NL) en kost dan 2 euro minder dan de losse delen. Voor de gelegenheid bieden we nu deze set ook met een planisfeer voor 40° (PLN-40NL of PLN-40), met dezelfde korting.
Hoe bestellen? Bestel de Set 1 en vermeld onder 'Opmerkingen' dat je de PLN-40NL of PLN-40 wil hebben in plaats van de PLN-NL. Een extra mailtje hierover kan nooit kwaad.

Cursus

Hopelijk bent u na het zien van de zonsverduistering zo enthousiast geworden dat u meer wilt weten over sterrenkunde. Daarvoor hebben wij dit voor u:
  • Wij geven in het najaar van 2017 onze grote cursus 'Leer het heelal begrijpen', in Amersfoort. Zie daarvoor deze pagina.
  • De gratis Robs Nieuwsbrief, die ongeveer maandelijks uitkomt en waarop u zich kunt abonneren.

Meer informatie en reizen