Rob Walrecht


Ouwe rot

Rob Walrecht overhandigt Genieten van de sterrenhemel aan prof. v/d Heuvel
Rob Walrecht (1959) is een ouwe rot in het vak: al sinds 1978 is hij bezig om sterrenkunde 'aan de man' te brengen. Daarbij is zijn aandacht vooral uitgegaan naar de jeugd, naar het onderwijs. Hij is ervan overtuigd dat bij jongeren al op jonge leeftijd, zeker vóór het eind van de basisschoolperiode, het zaadje moet zijn gelegd voor een latere interesse in de wetenschap. Dat is belangrijk voor hun algemene kennis maar ook om hen de kans te geven, hen te inspireren later een wetenschappelijke studie te gaan volgen. En misschien wetenschapper te worden.

Les op scholen
In de tientallen jaren dat hij actief is heeft hij vele duizenden kinderen in aanraking laten komen met de wonderen van het heelal, onder andere door (ca. 2500) planetariumlessen met zijn Apollo Reizend Planetarium (1985-1988) en misschien 1500 'gewone' gastlessen. En met behulp van zelf ontworpen (nu PowerPoint) dia's en een flink aantal schaalmodellen en andere hulpmiddelen, die hij grotendeels zelf heeft ontwikkeld.

Hoewel het erg leuk is om gastdocent te zijn, kost het veel tijd om op die manier sterrenkunde aan de jeugd over te brengen. Het nadeel van een eigen bedrijf (een uitgeverij van leerzame sterrenkunde producten)!

Zie ook Over Rob Walrecht Productions