NL | EN

Welkom bij Rob Walrecht Productions


(For English, click on 'EN', top left)

Rob Walrecht leert je het heelal begrijpen!
Wil je de sterren en sterrenbeelden leren herkennen? Wil je begrijpen hoe het heelal in elkaar zit? Wil je inzicht krijgen in de enorme afstanden binnen het zonnestelsel én daarbuiten, en de leegte van het heelal? Dan ben je hier aan het juiste adres.

De planisfeer is hét hulpmiddel om de sterrenhemel te leren kennen. Ook geschikt als relatiegeschenk en zelfs leverbaar in een gepersonaliseerd ontwerp, voor bedrijven en organisaties. Lees verder bij 'Zakelijk'.

Maar we leveren meer artikelen, zoals de boeken uit de serie Genieten van de sterrenkunde, bedoeld voor iedereen, jong en oud, die meer wil weten over het heelal waarin wij leven. Verder posters en een unieke serie leerzame instrumenten en modellen (meest als bouwplaten).


Cursus 'Leer het heelal begrijpen'

De meest complete cursus sterrenkunde!

Op woensdag 11 september 2019 begint onze zeer complete cursus over sterrenkunde weer, voor de derde maal. Deze bijzondere cursus bestaat uit twaalf lessen, waaronder twee door vermaarde hoogleraren astronomie!

Interesse? Laat dat dan weten via info@walrecht.nl.

Zie voor meer informatie onder Nieuws. Voor een uitgebreid overzicht van de onderwerpen, zie De onderwerpen van de lessen.
Media kunnen deze informatie en afbeeldingen gebruiken.De kleine Ultima Thule bezocht door New Horizons -
plan voor 'reisjes door zonnestelsel' in Amersfoort,
in het voorjaar!

Met het Planetenpad kun je de afstand tot Ultima Thule leren begrijpen

Op 1 januari scheerde de New Horizons met 14,5 km/s langs het slechts 30 km grote object Ultima Thule (die naam is Latijn voor 'voorbij de verste grenzen'). Zie ook mijn nieuwsbrief 55 (december 2018-januari 2019).
Na Pluto en zijn manen, in juli 2015 langs, was dit het tweede object dat de sonde verkende. Met een afstand tot de zon van bijna 6,7 miljard km is het ook het verste object dat ooit door een aardse ruimteverkenner is bezocht.
Die afstanden kan niemand zich echt goed voorstellen. Daarvoor heb je een schaalmodel nodig. Een schaalmodel zoals mijn Planetenpad!

Mijn plan is om dat Planetenpad een keer in mijn eigen Fuutstraat in Amersfoort op te stellen, en enkele 'reisjes door het zonnestelsel' te bieden. Ik hoopte dat op 13 januari te doen. Dat past in het evenement 'Under One Sky', dat de International Astronomical Union (IAU) van 10 tot 13 januari organiseert in verband met de 100e verjaardag daarvan. De IAU is de organisatie die bijvoorbeeld de naamgeving van objecten regelt.

Maar... de weersverwachting voor het weekend is slecht - ook al type ik nu terwijl het zonnig is (op 9 januari).

Het weer in deze tijd is altijd erg onbetrouwbaar voor zoiets dus ik heb besloten het definitief te verplaatsen naar een periode met hopelijk beter weer: het voorjaar! Ik meld dat hier zodra ik meer weet. Ook dan geldt dat het droog weer moet zijn, zonder teveel wind...


Houd deze website (op deze plek) in de gaten!


Nieuw kaartje Planetenpad
Ik heb al een nieuw kaartje gemaakt voor het Zonnestelselmodel, een kaartje dat iedereen op deze pagina gratis kan downloaden om te gebruiken en haar of zijn eigen Planetenpad.


Onze folder

Klik op het plaatje hieronder om de folder met  al onze producten te downloaden. 

'Higgs gevonden' in tweede, herziene druk!

Update van ons bijzondere boekje over het higgsdeeltje

Op 4 juli 2012 werd de ontdekking van het mysterieuze higgsdeeltje bekendgemaakt. Later dat jaar brachten wij het boekje Higgs gevonden - Compleet overzicht van de bouwstenen van de materie (B04) uit, dat ik samen met Luc Hendriks schreef.
Nu, zes jaar later, is er uiteraard veel meer duidelijk en zeker over het deeltje waarnaar bijna 50 jaar was gezocht. De herdruk van het boekje is verbeterd en helemaal up-to-date, met de laatste informatie! Het boekje kost € 9,95.


Zonnestelsel in de klas!

Gratis bestanden voor een klein planetenpad

Wij geven al sinds 2003 een uniek  Zonnestelselmodel uit, een Planetenpad, dat bestaat uit kaartjes. In 2015 kwam de geheel vernieuwde versie uit. Voor in de klas is dat weliswaar goed te gebruiken, maar op de schaal van 1:100 miljard zijn de afbeeldingen wel erg klein.
Voor in de klas is natuurlijk leuker om fraaie foto's te hebben, waarbij je de diameters van de planeten, dwergplaneten en andere objecten met elkaar (en met de zon!) kunt vergelijken. Alleen moet je dan de afstanden veel kleiner maken: die hebben we 1000 maal verkleind ten opzichte van wat ze zouden moeten zijn op basis van de diameters van de objecten.
Op die manier kun je hem in de klas (of in de kamer...) ophangen. Het idee betekende dat ik het in eerste instantie een mobile noemde (en dat is het ook een beteje) maar gaandeweg er toch iets serieuzers van maakte: een mooi overzicht van het zonnestelsel in de klas! Zelfs alle grote manen van de planeten staan erin.

Het bestaat uit vier kleurenplaten (hieronder) die je gratis, als PDF's, kunt downloaden. Je kunt ze zelf (laten) printen en eventueel plastificeren. Op Saturnus na zijn de platen gecombineerd met andere objecten of (in het geval van Jupiter) een tabel met alle getallen die gebruikt zijn om het schaalmodel te maken.
LET OP: De afstanden in dit model kloppen niet. Daarvoor is het Zonnestelselmodel het perfecte hulpmiddel.

De platen

Dit zijn de vier kleurenplaten voor het Zonnestelsel in de klas:

Algemeen (het schaalmodel zelf, de zon en de vier dwergplaneten voorbij Neptunus)
Jupiter en tabel (de tabel met alle getallen)
Saturnus
De rest (de zes kleinere planeten, Pluto en enkele planetoïden)


Veel presentaties

Alle planetariumvoorstellingen, lessen, lezingen, cursussen en andere presentaties
Dit jaar vier ik dat ik 40 jaar presentaties geef, om het publiek voor te lichten over sterrenkunde, planeetonderzoek en ruimtevaart. Zie op deze pagina, onder 'Popularisator'.
Ik heb eens zitten rekenen, om te zien of ik een redelijke schatting kan maken van het aantal jonge en volwassen gasten ik tijdens al die presentaties heb gehad. Daarbij heb ik slechts twee redelijk betrouwbare getallen: ik heb in het Zeiss Planetarium Amsterdam (ZPA) ca. 600 voorstellingen gegeven en met ons Apollo Reizend Planetarium (ARP) nog eens ca. 2500. Het aantal andere presentaties is slechts te schatten. Ik houd het het maar op een zeer ruwe schatting van 2000 lezingen, lessen, cursussen, 'reisjes door het zonnestelsel', enz.
Dan moet ik bepalen hoeveel gasten er gemiddeld bij een presentatie aanwezig waren. In het Zeiss Planetarium konden ruim 350 mensen, en ik heb veel volle zalen gehad, soms tien op een dag! Maar soms waren er maar weinig bezoekers. Laten we het op gemiddeld 150 houden. In het kleine Apollo Reizend Planetarium kon een hele klas, en zo is hij het meest gebruikt, maar ik heb er wel eens op een evenement drie gehad, en een keer (tijdens Chriet Titulaers Space '86) wel 70! Laat ik het gemiddels op 20 houden. Ook hier weer is het bij de andere presentaties lastig, want ook hier varieert van van een paar mensen tot ruim honderd. Ik neem als gemiddelde 15.
Daarmee kom ik dan op de volgende (ik denk voorzichtige) schatting van het totaal:

ZPA      :   600 x 150  = 90.000
ARP     : 2500 x 20    = 50.000
anders: 2000 x15     = 30.000


Dat is in totaal 170.000 mensen!

Rob Walrecht op Facebook!

Moest er een keer van komen
Ja, het is zover, de ouwe zit op Facebook. Met hulp van Nina Frerichs, van PR door Nina, heb ik een account opgezet voor mijn bedrijf.
Daarop plaats ik informatie, aanbiedingen en nieuws voor mijn Nederlandse en buitenlandse klanten en volgers.

Het zou mooi zijn als je ons wilt volgen en helemaal als je je vrienden op onze Facebookpagina wilt wijzen! Klik op het Facebooklogo.Nieuwe Pluto globe!

15 cm globe van Pluto is erg leerzaam

Ik heb een flinke serie globes van Sky & Telescope, een Amerikaanse uitgever van onder andere een van de belangrijkste amateursterrenkundebladen. Ze waren er al van Mercurius, Venus, Aarde, Mars (twee) en de maan (ook twee) - allemaal met een diameter van 12 inch (ca. 30 cm.). Ik heb ze op één na. Zie ook Nieuws over mijn schaalmodellen.
Nu is er ook een Pluto globe! Wel kleiner: 6 inch (ca. 15 cm). Maar geweldig mooi! Pas met een globe zie je echt welk deel van Pluto nu goed, redelijk of niet  bekend is. Ik ben erg blij mee en ik hoop dat ze ook nog eens globes gaan uitbrengen van de vier grote manen van Jupiter en grote manen van Saturnus.

Brochure Ster van Bethlehem

en het verhaal over de kalender

De nieuwe brochure gaat over de Ster van Bethlehem en de ontwikkeling van onze kalender en tijdrekening. U krijgt hem gratis bij uw bestelling van boeken, planisferen en andere producten! Zie onder Nieuws.

Leuk om bij uw sterrenkundig Sinterklaas- of Kerstcadeau de brochure te geven, of hem gewoon lekker zelf te houden.

 

Twee nieuwe sets

De complete sets 6 en 7

Na het uitbrengen van de nieuwe Astroset Maan en Planeten, het Zonnestelselmodel en het boekje De Oerknal leek het ons leuk om een complete sterrenkundeset te maken, waarmee je in één keer alles hebt om het sterrenkunde te beginnen! En dat met 15% korting!

Daarnaast is er nu ook een set met alle vijf boeken van Rob Walrecht: een prachtige set om in de boekenkast te hebben staan - en te lezen natuurlijk!

Zie deze pagina voor beide nieuwe sets.


Lezingen van Rob Walrecht

Volkssterrenwachten en Volksuniversiteiten

De komende tijd geef ik diverse lezingen in het land. Ik bied een groot aantal standaard lezingen en cursussen, terwijl maatwerk lezingen of cursussen ook mogelijk zijn. Bedrijven, sterrenwachten, verenigingen e.d. kunnen contact met ons opnemen.

Zie deze pagina en onze uitgebreide FOLDER over de lezingen en cursussen van Rob Walrecht.

Nieuw is de cursus 'Doe meer met je planisfeer', waarin ik je alles leer over de achtergrond, het principe, de werking en alle mogelijkheden van de planisfeer! Het is een cursus van twee avonden en ik ga uit van enige voorkennis over de sterrenhemel. Is die kennis er niet dan hebben wij de cursus 'Genieten van de sterrenhemel'.


Cursus voor docenten

Nieuwe pilots cursus 'Leer het heelal begrijpen!'
De cursus 'Leer het heelal begrijpen!', voor docenten PO en VO, geeft docenten een complete 'basistraining' sterrenkunde, waarmee zij de rest van hun carrière vooruit kunnen. Na een serie pilots is de cursus helemaal klaar.
Als u met meerdere collega's interesse heeft is het gemakkelijk de cursus te organiseren op een voor u geschikte locatie.

Demo's op onderwijsevenementen
Ik sta regelmatig op onderwijsevenementen met een demo van onze cursus. De meest gegeven demo heet 'Op reis door het zonnestelsel' en hierin komt de opbouw van het zonnestelsel aan bod, met een beschrijving van de verschillende groepen van 'leden' van het zonnestelsel, en een 'reisje door het zonnestelsel' met behulp van enkele van onze schaalmodellen.


Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)

Pricavy verklaring Rob Walrecht Productions

Sinds 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing, voor een betere bescherming van privacyrechten.
Wij gebruiken slechts de gegevens die nodig zijn om uw bestellingen te kunnen verwerken en sturen, en/of u Rob Nieuwsbrief te kunnen sturen indien u zich daarop heeft geabonneerd.
Wij geven uw gegevens niet door aan derden!