Shop: € 0,00
 

Boeken

Genieten van de sterrenhemel
Dit is het eerste deel van een serie van drie boeken voor iedereen - jong en oud - die geïnteresseerd is in het heelal, maar er nog niet veel over weet. Om de jeugd te bereiken is de schrijfstijl en lay-out prettig en kleurrijk. De boeken bevat zeer veel kleurrijke illustraties en zijn geschikt vanaf 12 jaar. Tekst, illustraties en lay-out: Rob Walrecht.

Dit eerste deel gaat over:
 • Alle bewegingen die wij zien
 • De mens en de kosmos (over tijd, getijden, de kalender enz.)
 • Afstanden, maten en coördinaten
 • Onze omgeving (zonnestelsel, sterren in de buurt, rest van het heelal
 • Sterrenkaarten en sterrenkijken
 • Het bevat een leuk waarneemprogramma per seizoen, om zelf op astronomische speurtocht te gaan
 • Aantal pagina’s: 64, full colour. Bevat ca. 100 foto’s en ruim 90 illustraties.
Het is in feite een echte inleiding, waarin wordt verteld wat wij vanaf de aarde zien gebeuren. Het bevat alles wat iedereen eigenlijk zou moeten weten over de sterren, en zaken als onze tijd, onze kalender en bijvoorbeeld ook de getijden. Het is dan ook zeer geschikt voor gebruik op scholen!

Sets
We bieden een aantal speciale sets van onze producten, die goedkoper zijn dan de losse onderdelen. Deze sets vindt u hier.
Enkele voorbeelden:
Set 1 bestaat uit dit boek Genieten van de sterrenhemel en de planisfeer PLN-NL, omdat het boek veel achtergrondinformatie biedt over de achtergrond, de werking en het gebruik van de planisfeer. Het is dus een prima stel!
Set 4 bestaat uit alle drie de boeken van de serie Genieten van de sterrenkunde.
Set 6 bestaat uit alle vijf de eerste boeken!

Prijs: € 14,95
artikelcode: 978-90-77052-01-3Jupiter en Saturnus in conjunctie

Op 21 december 2020 kwamen de twee grootste planeten van het zonnestelsel, de gasreuzen Jupiter en Saturnus, aan de hemel dicht bij elkaar te staan: een grote conjunctie! Dat was niet uniek, het gebeurt eens in de ongeveer 20 jaar. Maar in december stonden ze het dichtst bij elkaar sinds 1623!

Deze brochure is bedoeld om je meer te vertellen over de bewegingen aan de hemel van de planeten, wat zo leuk en bijzonder is aan conjuncties (of samenstanden) van planeten, wat er op 21 december 2020 precies gebeurde. Én dat je vooral niet moet wachten tot de 21e! De hele herfst zijn ze dicht bij elkaar.

Het wordt in elk geval lastig waar te nemen op 21 december, want je ziet de twee planeten pas kort na zonsondergang, in de schemering. Ze staan dan al vrij laag boven de horizon in het zuidwesten. Toch is het zeker de moeite waard om het te proberen, want de eerstvolgende keer dat ze zó dicht bij elkaar staan is in 2080! Nu maar hopen dat het in elk geval kraakhelder weer is!

Er staat helaas een foutje in. Zie deze pagina, helemaal onderaan, onder Errata.
Prijs: € 2,00
artikelcode: 978-90-77052-65-5Dit is onze vierde brochure over een sterrenkundig onderwerp, over een onderwerp dat iedereen erg aanspreekt.
Maar... wat heeft de Ster van Bethlehem met sterrenkunde te maken? Waar bijbelgeleerden, historici en taalkundigen de Ster naar het rijk der fabelen verwijzen, zoeken de astronomen al jaren naar een sterrenkundige verklaring voor die beroemde ster. Was het een komeet, een supernova, een samenstand van planeten? En waarom willen juist nuchtere natuurwetenschappers zo graag een verklaring vinden voor het fenomeen dat Mattheüs beschreef?
Deze brochure maakt veel duidelijk, maar uiteindelijk blijft de Ster van Bethlehem waarschijnlijk een mysterie. En misschien is dat ook maar beter.
 
Deze brochure is gratis bij de bestelling van een planisfeer, boek of bouwset via onze webshop.
Prijs: € 2,00
artikelcode: SvBNu afgeprijst van €39,99 naar € 20,00!!


Sinds 1965 weten we dat het heelal ongeveer 14 miljard jaar geleden is ontstaan vanuit een onvoorstelbaar dichte en hete toestand: de oerknal. De wonderbaarlijke eenheid van het heelal beschrijft hoe dit beeld van de geschiedenis van het heelal sindsdien werd bevestigd door talloze waarnemingen vanaf de aarde en met ruimtetelescopen. Het blijkt dat het universum dankzij de oerknal een wonderbaarlijke eenheid vormt, met overal dezelfde natuurwetten, die maken dat we het kunnen bestuderen en zijn geschiedenis kunnen ontrafelen. En dankzij die eenheid kunnen we op zinvolle wijze nadenken over vragen zoals: is er ook elders intelligent leven? En bestaan er meerdere universums? Het boek benadrukt de nauwe verbondenheid tussen het heelal en de ontwikkeling van het leven op aarde.

Aanbieding in 2022
Ed van den Heuvel schreef in 2012 het boek Oerknal, waarvan twee drukken uitkwamen en waavan in 2016 een Engelse vertaling uitkwam. Daarna kwam in 2017 de herziene versie uit, uitgegeven door Prometheus (met een herdruk).
Het boek is nu (helaas) in de opruiming en dat is erg jammer, want het is een mooi boek, geschreven door een van de grote sterrenkundige denkers. Het is dus echt een aanrader! 
 
Edward P.J. van den Heuvel is emeritus hoogleraar sterrenkunde aan de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit Brussel. Hij deed baanbrekend onderzoek naar het ontstaan van neutronensterren en zwarte gaten en ontving hiervoor onder meer de Spinozaprijs in 1995 en een aantal andere nationale en internationale onderscheidingen.


Voor meer informatie, zie de website van Prometheus Uitgeverij.
 

Grote steun

Het is niet gebruikelijk dat wij andere dan onze eigen werken via onze webwinkel verkopen, maar voor Ed van den Heuvel maak ik graag een uitzondering.
Ik ken hem als sinds 1982, toen hij voorzitter was van de stichting die het toenmalige Zeiss Planetarium Amsterdam had opgezet. Hij heeft mij altijd erg gesteund in mijn werk, met mijn eigen Apollo Reizend Planetarium en later met de boeken van mijn serie Genieten van de sterrenkunde en veel andere producties.
Voor elk van de drie delen van die serie las hij de tekst twee maal, eerst als enige de (uitgebreidere) Word versie, en later de opgemaakte versie, die door meerderen werd gelezen. Hij las de teksten vaak in het vliegtuig (op de heenweg naar, of terugweg uit Californië, waar hij onderzoek deed). Ik kan dus met recht zeggen dat de boeken op hoog niveau werden gecorrigeerd!

Prijs: € 20,00
artikelcode: 978-90-44634-05-1De zon bewonderen

Nu en dan is er een zonsverduistering, maar hoe bekijk je zoiets op een veilige manier? Wij verkopen eclipsbrillen en willen dat je zo goed mogelijk geïnformeerd bent over die brillen en het veilig bekijken van de zon in het algemeen. 

Een totale zonsverduistering is een prachtig, erg indrukwekkend natuurverschijnsel. Niemand die er een heeft meegemaakt zal dat ooit vergeten en velen raken zelfs geëmotioneerd door de ervaring. Elk jaar zijn er een of meer totale zonsverduisteringen te zien, altijd in een klein gebied ergens op Aarde, en meestal ver weg. In ons land duurt het nog tot 7 oktober 2135 voor we er een kunnen zien! 

Maar gedeeltelijke zonsverduisteringen maken we bij ons wel vaker mee en zijn óók erg mooi om te zien.

Deze brochure geeft informatie over het zelf bekijken van de zon, met een eclipsbril, speciale filters en andere veilige methoden. Met zo’n eclipsbril kun je ook grote zonnevlekken zien, zeker nu de zon weer actiever is.

Zie ook de set van brochure 'Veilig de zon waartnemen' en vijf eclipsbrillen op deze pagina. 

Er was weer een forse groep vrienden en familie die mij met de brochure hielp door de tekst te redigeren. De brochure is al te vol om ze allemaal te noemen, vandaar dat ik dat hier doe. Mijn hartelijke dank gaat uit naar:

Gerco Blok, Berend van den Brink, Luc Burlage, Cor de Graaf, Fred Hahn, Bob van Slooten, Ad Stolk, Hans Walrecht en Marja Walrecht.

Hieronder zie je pagina's 4 en 5 van deze brochure.


Prijs: € 3,50
artikelcode: 9789077052648Na de Voyagers waren er geen ‘eerste ontmoetingen’ geweest met ‘grotere kleine’, mysterieuze zonnestelselobjecten, tot 2011. Toen begon een decennium waarin verschillende van die intrigerende kleine werelden werden bezocht, met langdurige bezoeken en flitsende flyby’s. Het begon toen de sonde Dawn bij Vesta (2011-2012) aankwam, waarna de sonde Rosetta ruim twee jaar een komeet achtervolgde. Later werden de kleine planetoïden Bennu en Ryugu bezocht, langdurig van dichtbij bestudeerd en zelfs ‘bemonsterd’ (in 2018-2019). De klapper kwam echter in 2015 toen twee dwergplaneten werden bezocht: Ceres (2015-2018) door diezelfde Dawn, en Pluto met een scheervlucht door de sonde New Horizons.  Die laatste bezocht begin 2019 zelfs nog een voordien onbekend ver ijswereldje, Arrokoth.
Dit is het verhaal van de indrukwekkende verrichtingen van bijzondere aardse planeetverkenners als New Horizons, Dawn en Rosetta.  
 
Belangrijkste kenmerken van Kleine werelden van het zonnestelsel:
 • De samenstelling en structuur van het zonnestelsel en onze plaats daarin.
 • De geschiedenis van de ontdekkingen in het zonnestelsel.
 • Technieken om andere werelden te bereiken.
 • De bezoeken van Dawn aan de grote planetoïden Vesta en Ceres.
 • De bezoeken van New Horizons aan Pluto en zijn manen, en aan Arrokoth.
 • Het onderzoek van de komeet 67P/Churyumov–Gerasimenko door de Rosetta.
 • Het onderzoek en het nemen van monsters van de planetoïden Ryugu en Bennu, door respectievelijk de Japanse Hayabusa2 en de Amerikaanse OSIRIS-REx.
Prijs: € 19,95
artikelcode: 978-90-77052-67-9Genieten van het zonnestelsel
Dit is het tweede deel van een serie van drie boeken voor iedereen - jong en oud - die geïnteresseerd is in het heelal. Om de jeugd te bereiken is de schrijfstijl en lay-out prettig en kleurrijk. De boeken bevat zeer veel kleurrijke illustraties en zijn geschikt vanaf 12 jaar. Tekst, illustraties en lay-out: Rob Walrecht.

Dit deel gaat over:
 • de zon
 • de planeten
 • de manen
 • planetoïden, kometen en meteoren
 • en natuurlijk over de "gedegradeerde" Pluto en de nieuwe klasse van dwergplaneten waartoe hij nu behoort
en geeft:
 • een totaaloverzicht van het zonnestelsel zoals we dat nu kennen, o.a. met grote, duidelijke kleurenillustraties
 • gedetailleerde beschrijvingen van de belangrijkste hemellichamen en
 • de geschiedenis van het onderzoek en de resultaten daarvan
 • aantal pagina’s: 96, full colour; bevat ca. 150 foto’s en ruim 60 illustraties, waaronder een paginagroot overzicht van het zonnestelsel.
Sets
We bieden een aantal speciale sets van onze producten, die goedkoper zijn dan de losse onderdelen. Deze sets vindt u hier.
Enkele voorbeelden:
Set 2 bestaat uit dit boek Genieten van het zonnestelsel en de Basisset van het Zonnestelselmodel!
Set 4 bestaat uit alle drie de boeken van de serie Genieten van de sterrenkunde.
Set 6 bestaat uit alle vijf de eerste boeken!

Prijs: € 19,95
artikelcode: 978-90-77052-21-1Genieten van het heelal
Dit is het derde deel van een serie van drie boeken voor iedereen - jong en oud - die geïnteresseerd is in het heelal. Om de jeugd te bereiken is de schrijfstijl en lay-out prettig en kleurrijk. De boeken bevat zeer veel kleurrijke illustraties en zijn geschikt vanaf 12 jaar. Tekst, illustraties en lay-out: Rob Walrecht.

Dit boek "gaat verder het heelal in" en is en logisch vervolg op B01 en B02. Het gaat niet alleen dieper in op de stof, maar ook dieper het heelal in.
De belangrijkste kenmerken van Genieten van het heelal:


 • Alles over sterren: over hun kleur en helderheid, hun grootte en massa, waarom sterren schijnen, en wat zwarte gaten zijn
 • Alles over de Melkweg, andere sterrenstelsels, clusters van sterrenstelsels en superclusters van sterrenstelsels.
 • Een duidelijke, logische opbouw, waardoor de lezer goed leert begrijpen wat onze plek is in het onvoorstelbaar grote heelal.
 • Een helder overzicht van het heelal, “visueel” gemaakt met behulp van verschillende (denkbeeldige) schaalmodellen, zoals het schaalmodel waarbij de zon zo groot is als een knikker, en het schaalmodel waarbij de Melkweg zo groot is als een LP, omringd door CD’s, flippo’s en een fietswiel.
 • Een grondige uitleg van hoe wij informatie uit het heelal krijgen, waaruit de materie bestaat, hoe we afstanden tot sterren kunnen meten, etcetera.
 • Aantal pagina’s: 64, full colour. Bevat ca. 125 foto’s en ruim 50 illustraties, waaronder een overzicht van het heelal over twee pagina’s.
Sets
We bieden een aantal speciale sets van onze producten, die goedkoper zijn dan de losse onderdelen. Deze sets vindt u hier.
Enkele voorbeelden:
Set 4 bestaat uit alle drie de boeken van de serie Genieten van de sterrenkunde.
Set 5 bestaat uit het boek Genieten van het heelal en het boekje Higgs gevonden.
Set 6 bestaat uit alle vijf de eerste boeken!

Prijs: € 14,95
artikelcode: 978-90-77052-22-8Higgs gevonden - Compleet overzicht van de bouwstenen van de materie (herdruk 2018)
Dit is een boek over de zoektocht naar, en de ontdekking in juli 2012 van, het higgsdeeltje, het elementaire deeltje dat alles massa geeft. Het is tevens een heldere inleiding in, en een compleet overzicht van alles dat wij weten over materie.

Dit boek is in dezelfde stijl geschreven, en net zo fraai uitgevoerd, als de drie boeken van de serie Genieten van de sterrenhemel. Toch heeft Rob Walrecht het dit maal niet helemaal zelf geschreven, maar samen met een jonge astronoom (destijds nog student): Luc Hendriks.

Het onderzoek is na de ontdekking in juli 2012 natuurlijk verder gegaan en we weten nu meer over de energie (massa) van het deeltje.
Verder is het Periodiek Systeem van Elementen (pagina 4) aangepast, want ook de laatste vier (van 118) elementen hebben nu hun officiële naam en hun gegevens zijn nu ook vastgesteld.
Maar ook zijn delen van de tekst verbeterd, zoals het verhaal over koolstofdatering, dat niet helemaal duidelijk was in de eerste druk. Verder is wat andere interessante informatie toegevoegd.

Belangrijkste kenmerken van Higgs gevonden:
 • Hoofdstuk 1: Een inleiding over atomen en moleculen; protonen, neutronen en elektronen; een uitgebreide uitleg over de elementen en het Periodiek Systeem; over chemische reacties, ionen en ionisatie; over isotopen en radioactiviteit, enz.;
 • Hoofdstuk 2: Een inleiding in de deeltjesfysica: over elementaire deeltjes en het standaardmodel, en over de deeltjes-golfdualiteit;
 • Hoofdstuk 3: Alles over het higgsdeeltje, over de theorie, deeltjesversnellers en de jarenlange speurtocht naar het higgsboson; en hoe meet je higgs?
Tekst: Luc Hendriks en Rob Walrecht, Eindredactie, illustraties en lay-out: Rob Walrecht
Aantal pagina’s: 17, full colour
2e druk: 2018

Sets
We bieden een aantal speciale sets van onze producten, die goedkoper zijn dan de losse onderdelen. Deze sets vindt u hier.
Enkele voorbeelden:
Set 5 bestaat uit het boekje Higgs gevonden en het boek Genieten van het heelal.
Set 6 bestaat uit alle vijf de eerste boeken!

Prijs: € 9,95
artikelcode: 978-90-77052-00-6De Oerknal en het uitdijend heelal
Iedereen heeft wel eens gehoord van de Oerknal, het begin van het heelal. Daarna ging het heelal uitdijen, een uitdijing die nog altijd doorgaat.
Maar wat is die mysterieuze Oerknal nou eigenlijk. Was het een ontploffing? Zo ja, waarvan? En wat moeten we ons bij een uitdijend heelal voorstellen? Wordt alles groter? Komt alles verder van elkaar te staan? Komt er ooit een eind aan de uitdijing van het heelal?
Niet alleen daarover gaat dit boek maar ook over de vraag hoe we dat weten. En hoe het met kleine stapjes en af en toe een grote sprong is ontdekt. De Oerknal is geschreven door Prof.Dr. Henny Lamers (link naar zijn website) en Rob Walrecht.


Belangrijkste kenmerken van De Oerknal en het uitdijend heelal:
 •     De structuur van het heelal en onze plaats daarin;
 •     Hoe wij informatie uit het heelal krijgen, door elektromagnetische straling;
 •     Wat sterren zijn;
 •     Hoe wij afstanden kunnen bepalen in het heelal;
 •     De ontdekking van sterrenstelsels en dat het heelal steeds groter wordt;
 •     Het idee van de Oerknal en Einsteins uitleg daarvan;
 •     De raadsels van de donkere materie en donkere energie;
 •     Verleden, heden en toekomst van het heelal.
Tekst: Henny Lamers en Rob Walrecht. Eindredactie, illustraties en lay-out: Rob Walrecht
Aantal pagina’s: 34, full colour

Sets
We bieden een aantal speciale sets van onze producten, die goedkoper zijn dan de losse onderdelen. Deze sets vindt u hier.
Enkele voorbeelden:
Set 6 bestaat uit alle vijf de eerste boeken!

Prijs: € 12,95
artikelcode: 978-90-77052-43-3