Shop: € 0,00
 

Meer over het Aarde-Maan model

Het Aarde-Maan model
Het Aarde-Maan model, of met een moeilijk woord tellurium, is een model om de beweging van de maan om de aarde in beeld te brengen en te leren begrijpen hoe het zit met de fasen of schijngestalten van de maan (nieuwe maan, eerste kwartier, volle maan en laatste kwartier) en zons- en maansverduisteringen. Het is zeer geschikt voor scholen (primair en voortgezet onderwijs).
Het model is 14 cm breed, 12 cm hoog en 17 cm diep.

Beschrijving
Het model bestaat uit gronddeel, met aan een kant een een stukje sterrenhemelachtergrond, en aan de andere kant een deel met een groot rond gaat. Het is de bedoeling om met een zaklantaarn (niet bijgeleverd) de aarde en de maan te beschijnen. Die staan op een schijfje dat je met de hand kunt ronddraaien om de beweging van de maan om de aarde na te bootsen. Je ziet dan hoe de maan er, vanaf de aarde gezien, steeds een beetje anders uitziet. De Gebruikshandeiding geeft meer informatie.
Mogelijkheden Aarde-Maan model
De mogelijkheden met het Aarde-Maan model zijn het illustreren van:
  • de oostwaartse beweging van de maan om de aarde;
  • het ontstaan van de fasen of schijngestalten van de maan, als gevolg van de veranderende positie van de maan ten opzichte van de aarde en de zon (de hoek tussen die drie hemellichamen verandert steeds);
  • het ontstaan van zonsverduisteringen en maansverduisteringen.