Shop: € 0,00
 

Over het Zonnestelselmodel

Zonnestelselmodel, je eigen Planetenpad!
Een kleine encyclopedie én schaalmodel van het zonnestelsel (schaal 1:100 miljard) in één.
Je kunt het hier bestellen.

Download gratis de Gebruikshandleiding.
Het omslag (pagina 1), met de inhoudsopgave, is te downloaden in kleur of in zwartwit.

Er is ook een korte video die ik heb gemaakt nadat ik op 9 oktober 2019 mijn Planetenpad had opgesteld voor mijn cursus.

Twee sets
De afstanden van de zon tot de planeten, dwergplaneten en de vele duizenden andere ‘objecten’ in het zonnestelsel zijn onvoorstelbaar groot! Je hebt een schaalmodel nodig om die afstanden te kunnen begrijpen.
Het Zonnestelselmodel bestaat uit twee sets: een basisset en een aanvulset. De basisset bevat de belangrijkste 'leden' van het zonnestelsel, de aanvulset maakt het schaalmodel compleet. Samen maken ze het Zonnestelselmodel helemaal compleet. Er is heel goed nagedacht over de samenstelling van de sets, zodat je het best mogelijke beeld krijgt van onze 'buurt: het zonnestelsel.
Dit zijn de kaartjes in de sets:Veel informatie
Op de kaartjes staat veel interessante informatie over al die hemellichamen en dat maakt het óók een kleine encyclopedie van het zonnestelsel. Dit is een voorbeeld van een kaartje, die van Jupiter:


Schaalmodel
Maar wat leuker is: als je de kaartjes op de juiste (vermelde) schaalafstanden hebt opgehangen of neergezet heb je een eigen Planetenpad, van minstens 45 m (tot en met Neptunus). De lengte van het beschikbare ‘pad’ bepaalt hoeveel kaartjes je kunt plaatsen. De ideale lengte is 101 m: dat is tot en met de dwergplaneet Eris! Niet elk kaartje hoeft te worden geplaatst (die van de dichtstbijzijnde ster staat op 400 km...).

Het opzetten van dit Planetenpad kan op straat, in een lange gang (op school), of op een groot grasveld (in de te downloaden Gebruikshandleiding vind je tips hierover).

Sets
De basisset van het Zonnestelselmodel (MDL-ZS1) bestaat uit zestien kaartjes: voor de zon, de acht planeten, de vijf dwergplaneten en sterren in de buurt van het zonnestelsel. Verder een kaartje met algemene informatie over dit schaalmodel.

De aanvulset van het Zonnestelselmodel (MDL-ZS2) maakt je Planetenpad compleet en bestaat ook uit zestien kaartjes: voor de maan, enkele planetoïden en kleinere ijsdwergen om bepaalde gebieden in het zonnestelsel af te bakenen (zoals de Planetoïdengordel en de Kuipergordel) en meer informatie over die en enkele andere gebieden in het zonnestelsel met veel objecten (zoals de Oortwolk en de 'Scattered Disc'). Verder kometen en de Voyager ruimtesondes.
Hieronder de basisset (links) en de aanvulset, met daaronder de achterzijden.Klik voor vergroting Klik voor vergroting
Klik voor vergroting Klik voor vergroting