Shop: € 0,00
 

Over het Zonnestelselmodel

Zonnestelselmodel, je eigen Planetenpad!
Een kleine encyclopedie én schaalmodel van het zonnestelsel (schaal 1:100 miljard) in één.
Je kunt het hier bestellen.

Download gratis de Gebruikshandleiding.
Het omslag (pagina 1), met de inhoudsopgave, is te downloaden in kleur of in zwartwit.

Er is ook een korte video die ik heb gemaakt nadat ik op 9 oktober 2019 mijn Planetenpad had opgesteld voor mijn cursus.

LET OP: de nieuwste set, MDL-ZS3 Extra aanvulset Zonnestelselmodel, is nu te bestellen! Zie ook onderaan.

 

Waarom een schaalmodel van het zonnestelsel?

De afstanden van de zon tot de planeten, dwergplaneten en de vele duizenden andere ‘objecten’ in het zonnestelsel zijn onvoorstelbaar groot! Je kunt dat niet in één plaatjes vangen: of de afstanden worden te groot, of de zon en planeten te klein om te zien. Kijk maar eens naar dit plaatje uit ons boek Genieten van het zonnestelsel, waarin de gemiddelde afstand van de planeten tot de zon precies op schaal zijn, maar de zon 10 maal te groot, en de planeten zelfs 1000 maal te groot zijn weergegeven. Anders zijn ze onzichtbaar.


Je hebt daarom een schaalmodel nodig om die afstanden te kunnen begrijpen. Je kunt zelf een schaalmodel maken als je alle gegevens hebt en een beetje handig bent. Die modellen zet je dan op een rijtje, op de juiste schaalafstand tot het model van de zon, en zo maak je een Planetenpad.
Heb je geen zin om alles zelf uit te zoeken en te maken, dan is ons Zonnestelselmodel ideaal, en goedkoop! Bij de gebruikte schaal, 1:100 miljard, stelt een cm in het model een miljoen km in het echt voor, elke 10 m een miljard km. Het is decimaal, zodat je gemakkelijk de afstanden en afmetingen van eventuele nieuwe zonnestelselobjecten of sterren kunt omrekenen.
De kaartjes bevatten niet alleen de schaalinformatie (dus waar ze moeten staan, hoe groot ze op die schaal zijn), maar veel meer interessante feiten: op de voorzijde als tavel, op de achterkant in een verhalende vorm.

Twee sets

Het Zonnestelselmodel bestaat uit twee sets: een basisset en een aanvulset. De basisset bevat de belangrijkste 'leden' van het zonnestelsel, de aanvulset maakt het schaalmodel compleet. Samen maken ze het Zonnestelselmodel helemaal compleet. Er is heel goed nagedacht over de samenstelling van de sets, zodat je het best mogelijke beeld krijgt van onze 'buurt: het zonnestelsel.
Dit zijn de kaartjes in de sets:
Veel informatie
Op de kaartjes staat veel interessante informatie over al die hemellichamen en dat maakt het óók een kleine encyclopedie van het zonnestelsel. Dit is een voorbeeld van een kaartje, die van Jupiter:Schaalmodel
Maar wat leuker is: als je de kaartjes op de juiste (vermelde) schaalafstanden hebt opgehangen of neergezet heb je een eigen Planetenpad, van minstens 45 m (tot en met Neptunus). De lengte van het beschikbare ‘pad’ bepaalt hoeveel kaartjes je kunt plaatsen. De ideale lengte is 101 m: dat is tot en met de dwergplaneet Eris! Niet elk kaartje hoeft te worden geplaatst (die van de dichtstbijzijnde ster staat op 400 km...).

Het opzetten van dit Planetenpad kan op straat, in een lange gang (op school), of op een groot grasveld (in de te downloaden Gebruikshandleiding vind je tips hierover).

De sets

De basisset van het Zonnestelselmodel (MDL-ZS1) bestaat uit zestien kaartjes: voor de zon, de acht planeten, de vijf dwergplaneten en sterren in de buurt van het zonnestelsel. Verder een kaartje met algemene informatie over dit schaalmodel.

De aanvulset van het Zonnestelselmodel (MDL-ZS2) maakt je Planetenpad compleet en bestaat ook uit zestien kaartjes: voor de maan, enkele planetoïden en kleinere ijsdwergen om bepaalde gebieden in het zonnestelsel af te bakenen (zoals de Planetoïdengordel en de Kuipergordel) en meer informatie over die en enkele andere gebieden in het zonnestelsel met veel objecten (zoals de Oortwolk en de 'Scattered Disc'). Verder kometen en de Voyager ruimtesondes.
Hieronder de basisset (links) en de aanvulset, met daaronder de achterzijden.

Klik voor vergroting Klik voor vergroting
Klik voor vergroting Klik voor vergroting

 

Extra aanvulset nu verkrijgbaar!

In augustus 2020 is een nieuwe set uitgekomen, van 24 aanvullende kaartjes, MDL-ZS3 Extra aanvulset Zonnestelselmodel, over nog veel meer interessante objecten en onderwerpen.

Hij is nu te bestellen!

Hieronder vind je de voor- en achterkanten en een overzicht van de kaartjes.