Shop: € 0,00
 

Nieuw boek: Kleine werelden van het zonnestelsel


Na 2015 is dit het eerste boek dat ik heb gemaakt. Het bevat 48 pagina's binnenwerk, is gemaakt in de kleurrijke stijl van al mijn boeken en komt op 1 september uit.

Over het boek
Na de Voyagers waren er geen ‘eerste ontmoetingen’ geweest met ‘grotere kleine’, mysterieuze zonnestelselobjecten, tot 2011. Toen begon een decennium waarin verschillende van die intrigerende kleine werelden werden bezocht, met langdurige bezoeken en flitsende flyby’s. Het begon toen de sonde Dawn bij Vesta (2011-2012) aankwam, waarna de sonde Rosetta ruim twee jaar een komeet achtervolgde. Later werden de kleine planetoïden Bennu en Ryugu bezocht, langdurig van dichtbij bestudeerd en zelfs ‘bemonsterd’ (in 2018-2019). De klapper kwam echter in 2015 toen twee dwergplaneten werden bezocht: Ceres (2015-2018) door diezelfde Dawn, en Pluto met een scheervlucht door de sonde New Horizons.  Die laatste bezocht begin 2019 zelfs nog een voordien onbekend ver ijswereldje, Arrokoth.
Dit is het verhaal van de indrukwekkende verrichtingen van bijzondere aardse planeetverkenners als New Horizons, Dawn en Rosetta. Zie ook het overzicht onderaan. 

Naar bestellen.

Werk
Ik ben er al in januari mee begonnen, maar was er in de eerste paar maanden nog niet fulltime mee bezig. Ik maak meestal eerst de grote illustraties (de overzichten), en daarna ga ik de tekst maken. Ik kon er niet altijd vol mee bezig zijn omdat er ook orders zijn (die soms veel tijd vergen om de bestanden te maken), de boekhouding en andere zaken bij het leven van de ondernemer horen.

Dit boek is anders tot stand gekomen dan de andere boeken, omdat ik niet eerst de hele tekst heb gemaakt, maar steeds een hoofdstuk afrondde. Ik had de pagna's vooral per onderwerp ingedeeld, hoewel ik in eerste instantie uitging van 32 pagina's... Het is me weer gelukt om het groter te maken dan gepland!
Het boek kostte relatief veel tijd vanwege het feit dat ik constant research moest doen: welke van twee (of meer) verklaringen wordt nu gezien als de beste; hoe werkt dit proces precies; wat zie ik hier en hoe komt dat. Dat was soms dagen werk maar met de hulp van deze wetenschappers kwam ik er uit: Prof. Dr. Ralf Jaumann van de Freie Universität Berlin over Vesta en Ceres; John Spencer, Staff Scientist, Southwest Research Institute, Boulder, Colorado en betrokken bij het New Horizons project, over Pluto en Charon; prof. dr Bert Vermeersen, hoogleraar  Planetary exploration and earth observation aan de TU Delft, over Pluto's oppervlak (breuken); en prof. dr. Ewine van Dishoeck, hoogleraar moleculaire astrofysica aan de Universiteit van Leiden, over deeltjes rond de 'Rosetta komeet'. Ook dank aan Dr. Sebastiaan de Vet voor zijn hulp. 
 
Belangrijkste kenmerken van Kleine werelden van het zonnestelsel:
  • De samenstelling en structuur van het zonnestelsel en onze plaats daarin.
  • De geschiedenis van de ontdekkingen in het zonnestelsel.
  • Technieken om andere werelden te bereiken.
  • De bezoeken van Dawn aan de grote planetoïden Vesta en Ceres.
  • De bezoeken van New Horizons aan Pluto en zijn manen, en aan Arrokoth.
  • Het onderzoek van de komeet 67P/Churyumov–Gerasimenko door de Rosetta.
  • Het onderzoek en het nemen van monsters van de planetoïden Ryugu en Bennu, door respectievelijk de Japanse Hayabusa2 en de Amerikaanse OSIRIS-REx.