Hieronder PDF's die je kunt downloaden, met daarin een selectie van foto's van de schaalmodellen van Rob Walrecht.
Schaalmodel op schaal 1:100 miljard ('100G' model)
Dit is het schaalmodel dat ik als Planetenpad gebruik in lessen en lezingen. De schaal is ideaal om het pad niet te lang te maken: de afstand tot Neptunus is 45 m, tot Eris ruim 101 m. Ik gebruik het samen met de kaartjes op dezelfde schaal, die wij uitgeven als Zonnestelselmodel (zie hieronder). Feitelijk gebruik ik meestal aleen de kaartjes, de modelletjes zijn kwetsbaar. Zie verder ook
deze pagina.
Nieuwste ontwikkelingen
In het najaar van 2018 ben ik druk bezig geweest dit Planetenpad te perfectioneren, zodat ik de les/lezing leuker en informatiever kan maken.
Zo bevat het Planetenpad nu bijna alle kaartjes (al 59) die ik heb gemaakt: de 32 kaartjes van de twee sets van het
Zonnestelselmodel en de ruim 24
aanvullende kaartjes in de nieuwe
Extra aanvulset (2020).
Verder heb ik nu speciale 'presentatiekaarten' gemaakt, waarop de belangrijkste informatie overzichtelijk (grote letters!) staat, en ook voor de kaartjes van objecten die geen paaltjes hebben gekregen.
Schaalmodel op schaal 1:10 miljard ('10G' model)
Alleen voor evenementen (in te huren), maar tot nader order niet beschikbaar omdat er nog veel aan moet gebeuren om het op up-to-date te maken. Ook zijn de 'opstellingen' (houten palen met houten platen om de kastjes op te plaatsen) er niet meer, vanwege ruimtegebrek. De bedoeling is om de opstellingen van het kleine Planetenpad daarvoor te gebruiken, en om nog een reeks kastjes bij te maken om alle objecten dat deze eeuw zijn ontdekt te kunnen tonen.
Schaalmodel op schaal 1:475 miljoen ('475M' model)
Mijn grootste schaalmodel: hierin zou Neptunus op 9,5 km staan! Dat is niet handig in het gebruik van de kwetsbare modellen, ik gebruik het voornamelijk in de lessen en lezingen.
Schaalmodel Kleine Werelden van het zonnestelsel
Een schaalmodel met eenvoudige modellen, op basis de globe van de Aarde van Sky & Telescope. De werelden die worden getoond zijn Mars, Mercurius, de maan (afstand tot de aarde op schaal: 9,2 m), Pluto & Charon, Eris, Ceres, Vesta en Pallas. Tevens bollen om de hoeveelheid water op de aarde en lucht in de atmosfeer te illustreren. Op deze schaal kun je ook aantonen dat de aarde een bijna gladde bol is!
Schaalmodel van sterren
Een schaalmodel waarin de onderlinge verhoudingen in grootte van ruim 80 sterren duidelijk worden. Met speciale 'fiches' kunnen ook de massa's van sterren met elkaar worden vergeleken, wat belangrijke inzichten geeft.
Schaalmodel van nabije sterren
Een schaalmodel van alle sterren in een straal van 12 lichtjaar rond de zon. Loopt inmiddels wel iets achter.
Schaalmodel van de Melkweg
Een schaalmodel waarin de Melkweg ongeveer zo groot is als een LP (30 cm), inclusief de twee dwergstelsels die zeer dichtbij zijn (één bevindt zich in de Melkweg). Op deze schaal staan de Grote en de Kleine Magelhaense Wolken op resp. 49.5 en 58,5 cm van het gaatje. M31 66 cm in diameter en staat op 7,7 m van dat gaatje, M33 is 15 cm groot en staat op 8,2 m. Overigens is van de hele groep van stelsels in de buurt van het Melkwegstelsel (de Lokale Groep, ca. 50 stelsels) een nieuw schaalmodel in de maak - maar dat is al tien jaar het geval...
Schaalmodel Massa's in het zonnestelsel
Dit is het vreemdste schaalmodel in mijn collectie: het bestaat uit puur zout!
Hoe leg je de verschillen uit van de massa's van alle zonnestelselobjecten? Ik lag daar eens over na te denken, zoals gebruikelijk 's nachts, en kwam op het idee om daarvoor zout te gebruiken. Hoe?
Ik ging uit van een pak zout: dat stelt de materie voor van alle zonnestelselobjecten behalve de zon. De zon is dan 715 pakken zwaar...
Ik gebruik dit 'schaalmodel' in mijn cursus 'Leer het heelal begrijpen' en mijn lezing
Kleine werelden van het zonnestelsel.
Schaalmodel Kleine Werelden
Dit is een schaalmodel waarmee ik kan tonen wat de verschillen in grootte zijn tussen de rotsplaneten, de grootste planetoïden en de grootste dwergplaneten. Een leuk extraatje is dat ik ook de hoeveelheden water, lucht en gecomprimerde lucht op Aarde op deze schaal weer kan geven!
Nieuwe Pluto globe!
15 cm globe van Pluto is erg leerzaam
Ik heb een flinke serie globes van Sky & Telescope, een Amerikaanse uitgever van onder andere een van de belangrijkste amateursterrenkundebladen. Ze waren er al van Mercurius, Venus, Aarde, Mars (twee) en de maan (ook twee) - allemaal met een diameter van 12 inch (ca. 30 cm.). Ik heb ze op één na (de topografische Maanglobe, met hoogtes aangegeven in kleuren). Verder is er een hemelglobe in de serie, die ik ook in de cursus gebruik.
Nu is er ook een Pluto globe! Wel kleiner: 6 inch (ca. 15 cm). Maar geweldig mooi! Pas met een globe zie je echt welk deel van Pluto nu goed, redelijk of niet bekend is. Ik ben erg blij mee en ik hoop dat ze ook nog eens globes gaan uitbrengen van de vier grote manen van Jupiter en grote manen van Saturnus.