NL | EN

Foto's van schaalmodellen

Hieronder PDF's die je kunt downloaden, met daarin een selectie van foto's van de schaalmodellen van Rob Walrecht.

Schaalmodel op schaal 1:100 miljard ('100G' model)

Nieuwste ontwikkelingen
In het najaar van 2018 ben ik druk bezig geweest dit Planetenpad te perfectioneren, zodat ik de les/lezing leuker en informatiever kan maken.
Zo bevat het Planetenpad nu bijna alle kaartjes (ruim 50) die ik heb gemaakt: de 32 kaartjes van de twee sets van het Zonnestelselmodel en de ruim 20 aanvullende kaartjes gemaakt die de klanten gratis kunnen downloaden, printen en aan hun Planetenpad toevoegen.
Verder heb ik nu speciale 'presentatiekaarten' gemaakt, waarop de belangrijkste informatie overzichtelijk (grote letters!) staat, en ook voor de kaartjes van objecten die geen paaltjes hebben gekregen. Zie ook onder Nieuws.

Schaalmodel op schaal 1:10 miljard ('10G' model)

Alleen voor evenementen (in te huren).

Schaalmodel op schaal 1:475 miljoen ('475M' model)

Schaalmodel Kleine Werelden van het zonnestelsel

Een schaalmodel met eenvoudige modellen, op basis de globe van de Aarde van Sky & Telescope. De werelden die worden getoond zijn Mars, Mercurius, de maan (afstand tot de aarde op schaal: 9,2 m), Pluto & Charon, Eris, Ceres, Vesta en Pallas. Tevens bollen om de hoeveelheid water op de aarde en lucht in de atmosfeer te illustreren. Op deze schaal kun je ook aantonen dat de aarde een bijna gladde bol is!

Schaalmodel van sterren
klik voor foto's en beschrijving.

Schaalmodel van nabij sterren
Een schaalmodel van alle sterren in een straal van 12 lichtjaar rond de zon. Loopt inmiddels wel iets achter.

Schaalmodel van de Melkweg
Een schaalmodel waarin de Melkweg ongeveer zo groot is als een LP (30 cm), inclusief de twee dwergstelsels die zeer dichtbij zijn (één bevindt zich in de Melkweg). Op deze schaal staan de Grote en de Kleine Magelhaense Wolken op resp. 49.5 en 58,5 cm van het gaatje. M31 66 cm in diameter en staat op 7,7 m van dat gaatje, M33 is 15 cm groot en staat op 8,2 m. Overigens is van de hele groep van stelsels in de buurt van het Melkwegstelsel (de Lokale Groep, ca. 50 stelsels) een nieuw schaalmodel in de maak - maar dat is al tien jaar het geval...

Schaalmodel Massa's in het zonnestelsel
Dit is het vreemdste schaalmodel in mijn collectie: het bestaat uit zout! Een heel pak. Ik gebruik het om, met de 'modellen' (een pak voor Jupiter en potjes voor de andere belangrijkste objecten) en PowerPoint-dia's uit te leggen wat de  verschillen in massa zijn tussen de diverse zonnestelselobjecten. Ik gebruik het model in de betreffende les in mijn grote cursus Leer het heelal begrijpen en mijn lezing Kleine werelden van het zonnestelsel. Hoe ik dat doe? Ik verklap één ding: van dat achterste, complete pak zout heb je er eigenlijk 715 nodig om de massa van de zon weer te geven... 


Andere volgen.