Shop: € 0,00
 

Aantal totaal geproduceerde planisferen

Sinds 1985 hebben wij ruim 338.000 planisferen (stand in mei 2022). geproduceerd. Het gaat om alle versies: eigen uitgaven en maatwerkversies. 

Het eerste ontwerp stamt uit 1984-85*, en kwam op 15 juni 1985 uit. Dit ontwerp maakte ik nog geheel met de hand: met tekenpen en wrijfletters. 

Dat ontwerp was geschikt om planisferen te maken voor breedten die niet zuidelijker waren dan 30ºNB. Daarnaast ging het speciale kalkpapier waarop ik tekende in de loop der tijd vervormen... waardoor cirkels ellipsen werden. 
In 2000 wijdde Wil Tirion mij in, in de geheimen van Adobe Illustrator. Dat jaar ging ik het nieuwe ontwerp op de computer maken - of beter de nieuwe ontwerpen, want er kwam meteen een basiskaart voor het noordelijk en een voor het zuidelijk halfrond. Daarnaast moesten alle basis bovenschijfontwerpen gemaakt worden en de achterzijden. Nieuwe versies kwamen daarna uit, tot we de hele bewoonde wereld met Engelstalige planisferen hadden 'gedekt'. Verder werd het aantal eigen taalversies uitgebreid tot acht (inclusief het Fries) en bestelden klanten planisferen in in totaal negen andere talen. Zie ook 'Over Rob Walrecht'.

*) Mijn allereerste versie maakte ik in 1982 voor het toenmalige Zeiss Planetarium Amsterdam.