Shop: € 0,00
 

Duizenden presentaties, tienduizenden gasten


Alle planetariumvoorstellingen, lessen, lezingen, cursussen en andere presentaties

In 2018 gaf ik al 40 jaar presentaties, over sterrenkunde, planeetonderzoek en ruimtevaart. Zie op deze pagina, onder 'Popularisator'.

Ik heb eens zitten rekenen, om te zien of ik een redelijke schatting kan maken van het aantal jonge en volwassen gasten dat ik tijdens al die presentaties heb geïntroduceerd in de 'geheimen' van het heelal. Daarbij heb ik slechts twee redelijk betrouwbare getallen: ik heb in het Zeiss Planetarium Amsterdam (ZPA) ca. 600 voorstellingen gegeven en met ons Apollo Reizend Planetarium (ARP) nog eens ca. 2500. Het aantal andere presentaties is slechts te schatten. Ik houd het het maar op een zeer ruwe schatting van 2000 lezingen, lessen, cursussen, 'reisjes door het zonnestelsel', enz.
Dan moet ik bepalen hoeveel gasten er gemiddeld bij een presentatie aanwezig waren. In het Zeiss Planetarium konden ruim 350 mensen, en ik heb veel volle zalen gehad, soms tien op een dag! Maar soms waren er maar weinig bezoekers. Laten we het op gemiddeld 150 houden. In het kleine Apollo Reizend Planetarium kon een hele klas, en zo is hij het meest gebruikt, maar ik heb er wel eens op een evenement drie gehad, en een keer (tijdens Chriet Titulaers Space '86) wel 70! Laat ik het gemiddeld op 20 houden. Ook hier weer is het bij de andere presentaties het lastigst, want daarbij varieert het van een paar mensen tot een paar honderd. Maar er zitten ook veel schoolklassen bij, dus ik kan als gemiddelde 20 aanhouden.
Daarmee kom ik dan op de volgende (ik denk zeer voorzichtige) schatting van het totaal:

ZPA       :    600 x 150   = 90.000
ARP      :  2500 x 20     = 50.000
anders  :  2000 x 20     = 40.000


Dat is in totaal 180.000 mensen!
Product
Aantal
Prijs
Nog geen producten! Klik om te bestellen ...
Subtotaal
€ 0,00