Shop: € 0,00
 

Kleurenplaten voor kleine expositiesNieuw: om snel mini-expo's op te zetten!


Ideaal voor sterrenwachten, sterrenkunde clubs en scholen

We hebben de afgelopen jaren een serie van ruim 80 A3 kleurenplaten ontwikkeld waarmee allerlei mini-exposities opzetten of ad hoc publieksvoorlichting geven over het zonnestelsel, sterren, nevels, sterrenstelsels etc. Deze zijn ideaal voor sterrenwachten, sterrenkundeverenigingen, scholen en andere voorlichters. Zie hier voor meer informatie (naar beneden scrollen).
Prijzen op aanvraag.

In 2015 hebben we er een serie kleurenplaten van Ceres en Pluto aan toegevoegd. Deze zijn gratis, om de voorlichting over deze boeiende dwergplaneten te stimuleren. Je kunt ze hieronder downloaden, printen op A3, en eventueel lamineren.

De kleurenplaten over Ceres en Pluto bevatten de eerste foto's en informatie. Definitieve platen volgen later en zullen onderdeel worden van de grote serie.

Ceres-serie

Datzelfde heb ik nu gedaan voor Ceres, maar veel uitgebreider. Het gaat om maar liefst zes platen, met de meeste benoemde kraters aangegeven en met detailopnamen erbij geplaatst. Het was een heidens karwei, enkele dagen puzzelen! Maar het was erg leuk en leerzaam, en ik ben erg tevreden met het resultaat.
Dit zijn ze:

Ceres 1: 60° lengte
Ceres 2: 195° lengte
Ceres 3: 240° lengte
Ceres 4: cilinderprojectie, met detailopnamen van het oppervlak
Ceres 5: cilinderprojectie, groot
Ceres 6: cilinderprojectie USGS (zwartwit)

Film Ceres

De NASA animatie Flight over Ceres van Ceres laat zien hoe het oppervlak eruit ziet als je er overheen vliegt. Erg leuk! De film is gemaakt door het DLR (het Duitse lucht- en ruimtevaartcentrum). De kleuren:
  • bruin: kleiachtige silicaten
  • blauwig: waarschijnlijk jonger materiaal dat is bloot komen te liggen: stromen, putten en scheuren
  • helder (wit): jongste oppervlaktemateriaal, waarschijnlijk inclusief zouten

NASA Film - Ideaal voor sterrenwachten, sterrenkunde clubs en scholen

Een film van NASA, samengesteld uit Dawn-foto's, waarin de belangrijkste 'features' (kraters, bergen) worden getoond. Erg leuk.
Zie deze link.

Pluto-serie

Ik heb nu (20 september 2015) ook kleurenplaten gemaakt voor Pluto, de eerste van waarschijnlijk een grotere serie (zodra nieuwe foto's beschikbaar komen). Dit zijn ze:

Pluto 1
Pluto 2 (met Charon)
Pluto 3
Pluto 4
Pluto - kaarten met de officieuze namen (de uiteindelijke namen worden vastgesteld door de International Astronomical Union, IAU).