NL | EN

Gratis te downloaden Zonnestelselmodel in de klas

 

Een Planetenpad in kleurenplaten

Dit schaalmodel is leuk voor in een ruimte met zijkanten van 8 - 10 m, zoals een klaslokaal. Dat is te klein voor een schaalmodel waarbij de afstanden tot de zon én de grootten op dezelfde schaal zijn. Daarom is hier voor een andere oplossing gekozen, waarbij je óók ziet hoe mooi de planeten, dwergplaneten en hun manen allemaal zijn!

Deze A3 kleurenplaten tonen foto's (of soms tekeningen) van de belangrijkste 'werelden' van ons zonnestelsel op dezelfde schaal. Elke planeet of kleiner object heeft zijn eigen plaat(je), die je moet uitknippen. Op elk van die platen staat ook de afstand op die schaal, maar de tabel op de gele tabel (bij Jupiter op de A3) laat zien op welke afstand van de zon ze staan als je de afstanden duizend maal kleiner maakt - om het in een lokaal te platen passen! De zon zit er niet bij: die is op deze schaal 260 cm groot... Maar die kun je zelf maken.

De uitgeknipte platen kun je aan de muur of het plafond hangen, of op een andere slimme manier laten zien.

Voor een nóg beter beeld heb je natuurlijk een Planetenpad nodig waarin de afstanden en de afmetingen op dezelfde schaal zijn, zoals ons Zonnestelselmodel in kaartjes. Maar dan nog is het hier beschreven schaalmodel ideaal voor in een kleine ruimte!

Het gaat om vijf A3 platen, die je zelf kunt (laten) printen:

Jupiter (met afstandstabellen)

Saturnus

De 'rest' (de andere zes planeten, Pluto, Ceres en de planetoïden Vesta en Hermione)

Algemeen (met ook de andere dwergplaneten, Haumea, Makemake en Eris, en verre, rode Sedna)