Shop: € 0,00
 

Gratis te downloaden Zonnestelsel in de klas

 

Een Planetenpad in kleurenplaten

Wij verkopen een uniek  Zonnestelselmodel, een Planetenpad met kaartjes. Voor school is dat prima te gebruiken (het is voor jongeren bedoeld!), maar op de schaal van 1:100 miljard zijn de afbeeldingen wel erg klein.

Voor in de klas is natuurlijk leuker om fraaie foto's te hebben, waarbij je de diameters van de planeten, dwergplaneten en andere objecten met elkaar (en met de zon!) kunt vergelijken. Alleen moet je dan de afstanden veel kleiner maken: die hebben we 1000 maal verkleind ten opzichte van wat ze zouden moeten zijn op basis van de diameters van de objecten.

We hebben nu dit schaalmodel gemaakt, leuk voor in een ruimte zoals een klaslokaal. Dat is te klein voor een schaalmodel waarbij de afstanden tot de zon én de grootten op dezelfde schaal zijn. Daarom is hier voor een andere oplossing gekozen, waarbij je óók ziet hoe mooi de planeten, dwergplaneten en hun manen allemaal zijn!

Deze gratis A3 kleurenplaten tonen foto's (of soms tekeningen) van de belangrijkste 'werelden' van ons zonnestelsel op dezelfde schaal. Elke planeet of kleiner object heeft zijn eigen plaat(je), die je moet uitknippen. Op elk van die platen staat ook de afstand op die schaal, maar de tabel op de gele tabel (bij Jupiter op de A3) laat zien op welke afstand van de zon ze staan als je de afstanden duizend maal kleiner maakt - om het in een lokaal te platen passen! De zon zit er niet bij: die is op deze schaal 260 cm groot... Maar die kun je zelf 'maken', door een cirkel te maken op een muur (of een zaklamp te gebruiken, of op een andere manier aan te geven).

De uitgeknipte platen kun je aan de muur of het plafond hangen, of op een andere manier laten zien.

In combinatie met ons Zonnestelselmodel in kaartjes kun je dan schitterende lessen over het zonnestelsel geven!
 

Het gaat om vijf A3 platen, die je zelf kunt (laten) printen:


Jupiter (met afstandstabellen)

Saturnus

De 'rest' (de andere zes planeten, Pluto, Ceres en de planetoïden Vesta en Hermione)

Algemeen (met ook de andere dwergplaneten, Haumea, Makemake en Eris, en verre, rode Sedna)
 

LET OP: De afstanden in dit model kloppen niet. Daarvoor is het Zonnestelselmodel het perfecte hulpmiddel.