Shop: € 0,00
 

Nieuwe producten - overzicht


Nieuwe producten
De volgende vier nieuwe producten zijn op 31 oktober 2015 officieel uitgekomen:
  • Astroset Maan en planeten

De nieuwe set bouwplaten Astroset Maan en Planeten: het Aarde-Maan model en het Tafelplanetarium (zie Nieuwe sterrenkunde bouwplaten). Er komen twee sets uit: een 'kale' set bestaande uit alleen de kartonnen bouwplaten; en een 'luxe' set met alle houten kralen en stokjes e.d., in een doos. De prijzen zijn resp. € 21,95 en € 24,95.
Met deze twee modellen kun je alles dat met de bewegingen van de maan en de planeten te maken heeft inzichtelijk maken: de oostwaartse beweging van Maan en planeten, de fasen of schijngestalten van de maan, zons- en maansverduisteringen, de jaarlijkse beweging van de zon (dierenriem en de ecliptica), de belangrijkste posities van planeten in hun banen om de zon (conjuncties, oppositie en grootste elongaties) en het effect op hun zichtbaarheid, de soms terugwaartse (retrograde) beweging van de planeten, en meer!
 


  • Boek De Oerknal en het uitdijend heelal

Het nieuwe boek De Oerknal en het uitdijend heelal (Zoeken naar het begin van alles) is uit! Zie hier voor meer informatie.
Het is een samenwerkingsproject van professor Henny Lamers en Rob Walrecht en is gebaseerd op een eenvoudig uitgevoerd boekje met dezelfde titel dat hij heeft gemaakt en tijdens zijn lezingen verkoopt (hij heeft nog drie van dergelijke boekjes).
 
Iedereen heeft wel eens gehoord van de Oerknal, het begin van het heelal. Daarna ging het heelal uitdijen, een uitdijing die nog altijd doorgaat.
Maar wat is die mysterieuze Oerknal nou eigenlijk. Was het een ontploffing? Zo ja, waarvan? En wat moeten we ons bij een uitdijend voorstellen? Wordt alles groter? Komt alles verder van elkaar te staan? Komt er ooit een eind aan de uitdijing van het heelal?
Niet alleen daarover gaat dit boek maar ook over de vraag hoe we dat weten.

Hoofdstukken:
1. Het heelal in vogelvlucht - een reis door het heelal aan de hand van
     beschreven schaalmodellen
2. Beelden uit de ruimte - alles dat wij waarnemen is elektromagnetische
     straling, zoals licht
3. Sterren - over geboorte, leven en dood van sterren
4. Meten in de ruimte - over de afstanden in het heelal en hoe je die bepaalt
5. Ontdekking van sterrenstelsels - de ontdekking dat het heelal miljarden
     melkwegstelsels bevat, en dat al die stelsels van elkaar wegvliegen: het
     heelal dijt steeds verder uit!
6. Het idee van de Oerknal - hoe is alles begonnen?
7. Het heelal - over de structuur, het verleden en de toekomst van het heelal.


Het boek De Oerknal is 34 pagina's groot, bevat weer veel fraaie foto's en duidelijke illustraties en kost € 12,95.

Zie hier voor een recensie van NBD Biblion, die de bibliotheken voorziet van boeken en informatie.

  • Het nieuwe Zonnestelselmodel

Het nieuwe Zonnestelselmodel (klik erop voor meer informatie) of Planetenpad. Het bevat ook veel informatie over de zon, de planeten, dwergplaneten, planetoïden, ijsdwergen en kometen en is in feite een schaalmodel én een encyclopedie van het zonnestelsel in één. Het gaat om een volledig nieuwe versie van het Zonnestelselmodel uit 2003 dat inmiddels erg was verouderd door alle ontdekkingen van de afgelopen tien jaar. Zo leidde de ontdekking van Eris, die ongeveer zo groot is als Pluto, tot de nieuwe klasse van dwergpplaneten.
De kaartjes bevatten de meest recente gegevens en de nieuwste foto's van de leden van het zonnestelsel, en het Zonnestelselmodel bestaat nu uit twee nieuwe sets:
  • een basisset, met de zon, de acht planeten en vijf dwergplaneten, planetoïden en 'En verder...' (over sterren in de buurt). Deze set kost € 14,95.;
  • en een aanvullingset met allerlei bijzondere objecten waarmee je het model helemaal perfect kunt maken. Het gaat om kaartjes voor: het schaalmodel zelf, de maan, de planetoïden Vesta en Hermione (om de Planetoïdengrodel mooi mee af te bakenen), Chariklo (als Centaur, een ijsdwerg in het gebied van de grote planeten), kometen, de Kuipergordel, de Oortwolk, planeetringen, de Voyagers en 'kandidaat' dwergplaneten. Deze set kost € 17,95 (door de kleinere oplage).
  • Beide sets in één keer zijn goedkoper: € 29,90.
De kaartjes zijn voorzien van een matte vernis, zodat ze beter te lezen zijn. De set (en de

Handleiding
Er zijn Bouwinstructies (voor de bouwplaten) en Gebruikshandleidingen (voor de bouwplaten én het Zonnestelselmodel), die je als PDF's gratis kunt downloaden via onze website. (Begin november 2015: deze moeten nog worden gemaakt, hoewel er een tijdelijke Word versie van de bouwinstructies van de bouwplaten beschikbaar is.)

Houd onze website, nieuwsbrieven en tweets (@robwalrecht1) in de gaten!

Superplanisfeer
We werken ook nog aan de Superplanisfeer: een 70 cm grote planisfeer, voor sterrenwachten, clubs, scholen, musea enzovoorts. Zie ook het nieuwsitem hierover. Het gaat nu om de technische realisatie.

Andere geplande producten
In 2017 heb ik in elk geval een boek gepland over de ontdekkingen bij Pluto, Ceres, Vesta en de Rosetta komeet. Daarnaast zijn er genoeg andere plannen voor nieuwe boeken!