Shop: € 0,00
 

Catalaanse planisfeer: 17e taalversie!


Weer een nieuwe maatwerkplanisfeer

In april 2019 hebben we een nieuwe maatwerkplanisfeer afgeleverd, aan het bedrijf Còsmik in Barcelona. Het bijzondere daaraan is dat deze in het Catalaans is! Dat maakt het de 17e taalversie die we hebben gemaakt.

Ook bijzonder is dat dit een de eerste ronde full colour planisferen is, waarvoor de ontwerpen nog moesten worden gemaakt. Met nieuwe aanpassingen, vooral verfraaiingen. Een andere nieuwe klant, van het nieuwe Dark Sky Park Lauwersmeer (Staatsbosbeheer), had 500 planisferen besteld in de gewone 2-kleurige uitvoering. Omdat de Catalaanse klant een full colour planisfeer (pardon: planisferi) wilde, kon ik hem een leuk aanbod doen: delen van de planisferen worden per twee gedrukt, en als ik twee identieke versies kan samenvoegen scheelt het geld! De klant was blij met de prijs, en diezelfde prijs kon ik de mensen van Staatsbosbeheer aanbieden als ze en full colour versie zouden nemen. En die prijs hoort normaal gesproken bij 500 gewone planisferen! Iedereen blij.

Onderaan zie je de foto's van de nieuwe planisferen.

Ik heb uiteindelijk ook besloten onze eigen Franse planisfeer in full colour laten drukken. Het is, na de PLN-NL (Planisfeer voor Nederland en België), de eerste 'standaard' planisfeer (eigen uitgave) in full colour. Zie daarvoor deze pagina.

Vernieuwd ontwerp

Tijdens dat werk besloot ik dat ik, nu de ontwerpen in full colour zijn, ik meer gebruik kan maken van kleuren. De 'oude' symbolen voor sterrenstelsels en bolvormige sterrenhopen waren resp. een simpel wit ovaal lijntje en een wit cirkeltje met een een soort plusje erin. In de gewone planisferen blijft dat, maar met alle kleuren ter beschikking kan dat mooier. Sterrenstelsels hebben nu een rugbybalachtige vorm, bolvormige sterrenhopen en bolvorm. Het ziet er fraaier uit!

Het ontwerp is dus wéér vernieuwd, helaas nadat de vierkante PLN-NL uitkwam, maar die wordt bij de 14e druk in die versie gedrukt. Daarinis  trouwens niet heel veel veranderd, behalve de symbolen voor sterrenstelsels en bolvormige sterrenhopen. Ook zijn de lijnen 'boven' de horizon, dus in de opening, nu licht gekleurd in plaats van rood, wat de zichtbaarheid sterk ten goede komt. Dat was ik bij de 12e druk vergeten.

Hierboven: de nieuw Catalaanse planisferi, voor Cosmík in Barcelona, met voor- en achterzijde.
Hieronder: de planisfeer voor het Dark Sky Park Lauwersmeer.