Shop: € 0,00
 

Nieuwe pers om planisferen te monteren


Het zal niet algemeen bekend zijn maar wij monteren de beide delen van de planisferen zelf. Dat gebeurt met een 'schoenring', hoewel wij ze meestal holnieten noemen (voor deskundigen in de leerbranche zijn dat trouwens totaal verschillende dingen...).
Die holnieten moeten door de beide schijven worden gedrukt, van onderaf, want daar zit het brede deel van de schoenring, zodat het de kartonnen schijf minder snel uit kan scheuren. Vervolgens wordt de open kant 'omgevelst' (ik ken het juiste jargon hiervoor niet, maar het wordt in een mooi randje opgevouwen).
Daarvoor hebben wij een speciale pers. Die hebben wij al sinds het begin van de eigen productie, in 1991/92. Met dat apparaat zijn al bijna 300.000 planisferen gemaakt, dus hij is wel wat versleten. Hoog tijd voor een mooie nieuwe pers.
Deze moest op een houten plank worden gemonteerd, op zo'n manier dat hij gemakkelijk is diverse standen is te brengen. De plank wordt met klemmen op een tafel vastgezet. Ik ben niet zo handig met die dingen dus ik deed weer een beroep op mijn handige broer Aad, die er wat moois van heeft gemaakt, inclusief extra gaten om de pers iets anders op de plank te monteren als dat handiger is. Zie de foto hieronder.
Vanaf vandaag (het is nu 10 juli 2017) kan hij worden gebruikt. Ik hoop dat onze viendin Anneke Stam, die de montage doet, er net zo blij mee is als ik.