Shop: € 0,00
 

Verlichte wanddisplays Superplanisfeer klaar


Presentatie van de verlichte wanddisplay voor de Superplanisfeer!

Op 8 januari werden de eerste verlichte wanddisplays voor de Superplanisfeer afgeleverd, in de Sterrenwacht Midden-Nederland, Amersfoort.

Klein aantal
Van die displays zijn er maar tien gemaakt, door mijn broer Aad. Ze bestaan uit een speciaal gemaakt led-paneel en de voorplaat die voor dat doel in de plaats komt van de bovenschijf. In dit geval wordt de sterrenkaart achter de vaste voorplaat geroteerd.
Om van de drie onderdelen (led-paneel, voorplaat en sterrenkaart) een echte, fraaie display te maken moest er nog wle het een en ander gebeuren. De drie delen wegen ruim tien kilo en het geheel moet dus stevig genoeg zijn. En perfect te gebruiken zijn! Aad had daarvoor een constructie bedacht die zo eenvoudig mogelijk en snel mogelijk te maken was. De oorspronkelijke planning was dat wij ze in de zomer zouden kunnen afleveren.

Problemen
Het liep wat anders, doordat de panelen pas veel later werden afgeleverd, niet volgens de specificaties en ook nog eens erg slordig afgewerkt. De panelen gingen terug naar de leverancier en werden in december wederom afgeleverd, weliswaar beter maar nog steeds niet geheel volgens de specificaties. Het betekende dat het project veel meer ging kosten aan extra materiaal en Aad er veel meer tijd in moest steken. Ik vond het wel zo netjes om een vergoeding voor al die extra tijd in zijn vrije kerstvakantie te betalen. Voor een product waar geen enkele winst op zit is dit uiteraard een hoge kostenpost, maar we zijn in gesprek met de leverancier. Het belangrijkst is nu dat we het voor elkaar hebben en een periode die veel te veel slapeloze nachten en energie heeft gekost nu voorbij is! En... we gaan het niet nog een keer doen!

Presentatie
De presentatie was erg bescheiden. Alleen de klanten waren uitgenodigd (er zijn er acht, de andere twee zijn voor Aad en onszelf) en daarvan kwamen er drie hem ophalen. In de week na de presentatie kwam nog een sterrenwacht hem ophalen.
Tijdens de presentatie vertelde Aad wat de beste methode is om de voorplaat en sterrenkaart veilig op het wanddisplay te monteren en een en ander aan te sluiten en op te hangen. Dat verliep niet als een echte presentatie, zoals gebruikelijk met zeer kleine bijeenkomsten. Het werd gewoon erg gezellig, met een biertje erbij.

Foto's wanddisplays in gebruik
Op deze pagina foto's van de wanddisplays die zijn gestuurd door de klanten.Links: Hans Keuning heeft thuis een hele wand die is gewijd aan de sterrenkunde, waaraan hij de Superplanisfeer nu heeft toegevoegd.
Rechts: Bob van Slooten is ook erg blij met zijn Superplanisfeer-wanddisplay, ook omdat hij qua kleuren goed bij het interieur past.
Links: De Superplanisfeer-wanddisplay op de Sterrenwacht Copernicus, bij Haarlem.
Rechts: De Sterrenjutters in het Belgische Koksijde heeft een eigen wanddisplay gemaakt.